V Grécku zúria požiare. Pri hraniciach s Tureckom našli osemnásť spálených tiel

ta3 ČTK
22.8.2023 14:25

Grécko naďalej bojuje s rozsiahlymi lesnými požiarmi, ktoré si už vyžiadali najmenej dve desiatky obetí. Situácia je kritická najmä na severovýchode krajiny v blízkosti prístavu Alexandroupoli a v národnom parku Dadia pri hraniciach s Tureckom, kde sa v utorok našlo 18 zhorených tiel. Hasiči predpokladajú, že mŕtvi sú pravdepodobne migranti. Požiare sa šíria aj v oblasti Boeotia západne od Atén a na desiatkach ďalších miest, pričom do Grécka smerujú na pomoc hasiči z mnohých krajín Európskej únie vrátane Českej republiky.

Požiare ohrozujú aj okolité dediny

V Alexandropolise museli v noci na dnes z univerzitnej nemocnice evakuovať viac ako 200 pacientov kvôli blížiacim sa plameňom. Pacientov vrátane pacientov z jednotiek intenzívnej starostlivosti presunuli na trajekt v miestnom prístave, ktorý bude dočasne slúžiť ako plávajúca nemocnica. Ráno vyplával do prístavu Kavala.

Podľa novín To Vima požiare v okolí Alexandrupoli bezprostredne ohrozujú aj ďalšie časti mesta a okolité dediny, ktoré sa snažia ochrániť stovky hasičov. Mesto podľa správ médií zahalil hustý dym a padajúci popol a radnica otvorila núdzové prístrešky v telocvičniach, mestskom divadle a kostoloch pre tisíce evakuovaných.

Dym vidieť zo satelitných snímok

Mesto Alexandroupoli sa nachádza na severovýchode Grécka, kde v národnom parku Dadia a jeho okolí naďalej nekontrolovane zúria lesné požiare. Dym z týchto požiarov možno vidieť na satelitných snímkach, ako postupuje stovky kilometrov ďaleko. Požiare v blízkosti hraníc s Tureckom ohrozujú aj migrantov, ktorí sa snažia dostať do Grécka nelegálne cez hraničnú rieku Evros. Najmenej jeden migrant zomrel v pondelok na otravu dymom a dnes sa našlo ďalších 18 zhorených tiel, uviedli hasiči, ktorí tiež uviedli, že ide o migrantov. Ďalšou obeťou je pastier oviec, ktorý zomrel v pondelok severne od Atén.

Program Európskej únie na monitorovanie atmosféry a klimatických zmien Copernicus na sociálnej sieti X (predtým Twitter) uviedol, že v gréckom regióne Východné Macedónsko, kde sa nachádza park Dadia, zhorelo už viac ako 8 500 hektárov porastu.

Požiare sa šíria aj v blízkosti Atén, kde bola novo nariadená evakuácia, napríklad v Aspropyrgosu, asi 30 kilometrov západne od hlavného mesta. Tam bolo nasadených viac ako 70 hasičov a 27 kusov techniky, informoval denník To Vima. Starosta mesta Nikos Meletiu pre stanicu ERT povedal, že požiar sa zrejme rozšíril z jednej z nepovolených skládok. Úrady dnes vydali nový poplach aj v súvislosti s požiarom v obci Fyli v pohorí Parnitha neďaleko Atén, kde už horia domy a 50 mníšok z tamojšieho kláštora museli evakuovať. V oboch smeroch je uzavretý aj úsek diaľnice medzi Aténami a prístavom Elefsina. Na druhej strane na ostrove Euboia sa požiar podarilo lokalizovať, informoval dnes denník Kathimerini.

60 nových požiarov

Podľa hovorkyne hasičov bolo v Grécku za posledných 24 hodín zaznamenaných 60 nových požiarov. Boj s nimi výrazne sťažuje silný nárazový vietor, ako aj vysoké teploty, ktoré sa vyšplhali na 41 stupňov Celzia.

Do Grécka smerujú na pomoc aj hasičské tímy zo zahraničia vrátane Českej republiky. Európska únia v pondelok uviedla, že dnes do Grécka dorazí skupina 56 hasičov z Rumunska, ako aj dve hasičské lietadlá z Cypru. Európsky komisár pre humanitárnu pomoc a krízový manažment Janez Lenarič dnes povedal, že novú pomoc prisľúbili aj Nemecko, Chorvátsko, Švédsko a Česká republika. Nemecko posiela dve hasičské lietadlá, Švédsko poskytne sedem lietadiel a vrtuľník a pozemný tím so 64 hasičmi a 19 hasičskými autami, zatiaľ čo Česká republika posiela vrtuľník Black Hawk na letecké hasenie požiarov a tím 64 ľudí a 33 kusov záchranárskeho a iného vybavenia.

Grécko v posledných rokoch v lete opakovane bojovalo s veľkými požiarmi, pričom v júli tohto roku si ďalší z nich vynútil evakuáciu 30 000 ľudí na ostrove Rodos. Najtragickejší bol požiar v prímorskom letovisku Mati, kde v roku 2018 požiar usmrtil 101 ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok