Polícia obvinila 15 osôb za nelegálne sobáše. Cudzinci chceli získať trvalý pobyt na Slovensku

22.8.2023 13:54

Polícia obvinila 15 osôb v súvislosti s účelovými sobášmi štátnych príslušníkov Slovenskej republiky a Turecka. Cudzinci tak chceli získať právo na trvalý pobyt na území schengenského priestoru. Informovala o tom Zuzana Hrabovská z Prezídia Policajného zboru. Za trestný čin prevádzačstvo obvineným podľa jej slov hrozí trest odňatia slobody od dvoch do ôsmich rokov.

Taliansko Rím svadby sobáše nevesty protest 1140 px
Foto: TASR/AP

Nelegálna migrácia

"Doposiaľ vykonaným vyšetrovaním bolo odhalených celkom sedem takýchto sobášov, pričom z toho päť sobášov sa konalo na území Slovenskej republiky a dva sobáše na území Turecka. Vyšetrovateľ národnej jednotky boja proti nelegálnej migrácii doposiaľ v danom prípade vzniesol obvinenie spolu 15 osobám, vrátane osôb, ktoré za odplatu navádzali k spáchaniu účelového sobáša nevesty pochádzajúce zo sociálne slabších skupín obyvateľstva," priblížila.

Finančná odmena za sobáš

Hlavný organizátor sobášov bol pôvodom z Turecka. "Za zorganizovanie takéhoto sobáša získal finančnú odmenu 10 000 eur, pričom ostatné obvinené osoby (nevesty a sprostredkovatelia) mali za sobáš získať od 500 do 3000 eur," doplnila Hrabovská.

Skupinu páchateľov pochádzajúcich zo Slovenska a Turecka odhalili počas februárovej akcie Peržan. Realizovala ju Národná jednotka boja proti nelegálnej migrácii Úradu hraničnej a cudzineckej polície v spolupráci s rakúskou a nemeckou políciou. Vyšetrovanie nie je podľa hovorkyne ukončené. "Nie je preto vylúčené, že po zadovážení ďalších dôkazných materiálov budú vznesené obvinenia ďalším podozrivým osobám," uzavrela.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok