Polícia obvinila 15 osôb za nelegálne sobáše. Cudzinci chceli získať trvalý pobyt na Slovensku

ta3 TASR
22.8.2023 13:54

Polícia obvinila 15 osôb v súvislosti s účelovými sobášmi štátnych príslušníkov Slovenskej republiky a Turecka. Cudzinci tak chceli získať právo na trvalý pobyt na území schengenského priestoru. Informovala o tom Zuzana Hrabovská z Prezídia Policajného zboru. Za trestný čin prevádzačstvo obvineným podľa jej slov hrozí trest odňatia slobody od dvoch do ôsmich rokov.

Taliansko Rím svadby sobáše nevesty protest 1140 px
TASR/AP

Nelegálna migrácia

"Doposiaľ vykonaným vyšetrovaním bolo odhalených celkom sedem takýchto sobášov, pričom z toho päť sobášov sa konalo na území Slovenskej republiky a dva sobáše na území Turecka. Vyšetrovateľ národnej jednotky boja proti nelegálnej migrácii doposiaľ v danom prípade vzniesol obvinenie spolu 15 osobám, vrátane osôb, ktoré za odplatu navádzali k spáchaniu účelového sobáša nevesty pochádzajúce zo sociálne slabších skupín obyvateľstva," priblížila.

Finančná odmena za sobáš

Hlavný organizátor sobášov bol pôvodom z Turecka. "Za zorganizovanie takéhoto sobáša získal finančnú odmenu 10 000 eur, pričom ostatné obvinené osoby (nevesty a sprostredkovatelia) mali za sobáš získať od 500 do 3000 eur," doplnila Hrabovská.

Skupinu páchateľov pochádzajúcich zo Slovenska a Turecka odhalili počas februárovej akcie Peržan. Realizovala ju Národná jednotka boja proti nelegálnej migrácii Úradu hraničnej a cudzineckej polície v spolupráci s rakúskou a nemeckou políciou. Vyšetrovanie nie je podľa hovorkyne ukončené. "Nie je preto vylúčené, že po zadovážení ďalších dôkazných materiálov budú vznesené obvinenia ďalším podozrivým osobám," uzavrela.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok