Nedostatočná ponuka a vysoký dopyt. Za vysoké ceny nehnuteľností môže aj štát

ta3/TASR
22.8.2023 11:40

Štát by mal opätovne začať stavať byty. Vysoké ceny nehnuteľností súvisia s nedostatočnou ponukou bývania, ale aj zanedbaním výstavby zo strany štátu.

Slováci potrebujú nájomné byty. Združenie miest a obcí začalo spoluprácu so štátnym fondom
TASR/Miroslava Mlynárová

Možnosťou by mohlo byť využitie financií z II. piliera na štátnu bytovú výstavbu. V pondelok to uviedol riaditeľ Inštitútu pre výskum sociálno-ekonomických rizík a alternatív (IVRA) Martin Halás na základe analýzy dostupnosti bývania.

"Od roku 1996 na Slovensku dramaticky klesá podiel bytovej výstavby v porovnaní verejného a súkromného sektora. Kým v roku 1996 sa štát na výstavbe podieľal viac ako 20 %, v súčasnosti je to iba okolo 2 %," uviedol Halás s tým, že trhové mechanizmy výstavby sú zamerané prirodzene na dosahovanie zisku.

Stredobod pozornosti

Podľa IVRA je naliehavé, aby bolo právo na bývanie v centre pozornosti budúcich vlád. Súčasné úrokové sadzby na hypotekárne úvery robia situáciu pre občanov stále náročnejšou, a preto musí štát aktívnejšie podporovať výstavbu dostupného bývania.

Jednou z navrhovaných možností zo strany IVRA je aj využitie dôchodkových úspor z druhého piliera na štátnu bytovú výstavbu s garantovanými výnosmi pre sporiteľov. "Dôchodkové úspory tak nebudú vystavené rizikám z neistých výnosov na trhoch, výnosy by garantoval štát, ktorý má aj tak z Ústavy SR povinnosť zabezpečovať vyplácanie dôstojných dôchodkov a primeraného hmotného zabezpečenia," tvrdí Halás.

Právo na bývanie

IVRA zároveň odporúča, aby Slovensko ratifikovalo článok č. 31, časť II. Európskej sociálnej charty, ktorý garantuje právo na bývanie, a toto právo zakotvilo aj v Ústave SR ako jedno z ústavných práv. Okrem toho by mala byť vytvorená politika na rýchle zavedenie tohto ústavného práva na bývanie, ktoré by bolo úzko spojené s regionálnym rozvojom a podporou vidieka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok