Bombardér v plameňoch. Ukrajinci zničili strategické lietadlo ruskej letky

ta3 tasr
22.8.2023 15:30

Ukrajina počas útoku dronom zničila ruský nadzvukový bombardér typu Tu-22M. Informuje o tom webová stránka stanice BBC.

Bombardér v plameňoch. Ukrajinci zničili strategické lietadlo ruskej letky
Twitter/Ukraine Battle Map

Fotografie zverejnené na sociálnych sieťach zachytávajú horiaci bombardér Tupolev Tu-22M na leteckej základni v Novgorodskej oblasti na západe Ruska. Moskva uviedla, že dron bol zasiahnutý streľbou z menších zbraní, podarilo sa mu však poškodiť lietadlo. Obete nehlásili. Ruské ministerstvo obrany vo vyhlásení uviedlo, že útok sa odohral v sobotu približne o 10.00 h miestneho času (9.00 h SELČ).

Rozsiahly požiar

Ministerstvo uvádza, že požiar bol rýchlo uhasený. Zábery na platforme Telegram však zachytávajú rozsiahly požiar, ktorý zachvátil aj toto lietadlo. BBC fotografie považuje za dôveryhodné, preverila ich prostredníctvom svojej služby BBC Verify.

Zvyšujúce sa schopnosti ukrajinských síl

Zničenie tohto bombardéra bude mať len minimálny vplyv na ruskú letku pozostávajúcu zo 60 lietadiel, konštatuje BBC. Táto operácia však upozorňuje na zvyšujúce sa schopnosti ukrajinských síl zasiahnuť ciele hlboko na území Ruska.

Tu-22 je nadzvukový bombardér z obdobia studenej vojny, ktorý v súčasnosti Rusko často využíva pri útokoch na ukrajinské mestá. Moderné verzie tohto lietadla lietajú rýchlosťou až 2300 kilometrov za hodinu a môžu niesť až 24 ton výzbroje vrátane radarom navádzaných striel.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok