Ministerstvo školstva predstavilo novú výzvu. Má podporovať národnostné menšiny

ta3 TASR
22.8.2023 10:41

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR vyhlásilo nové výzvy na podporu národnostných menšín. K dispozícii sú financie vo výške 60 600 eur. Sú určené na realizáciu projektov súvisiacich s národnostnými menšinami. Výzvy sú otvorené do 12. septembra. Rezort o tom informuje na svojom webe.

Ministerstvo školstva predstavilo novú výzvu. Má podporovať národnostné menšiny
TASR/Roman Hanc

Prvý projekt s názvom "Podpora výučby materinského jazyka národnostnej menšiny 2023" sa zameriava na vzdelávanie detí a žiakov patriacich k národnostným menšinám v ich materinskom jazyku. Cieľom je podporiť prípravné aktivity na realizáciu výučby jazyka národnostnej menšiny a na samotnú výučbu. Na výzvu bolo vyčlenených 10 600 eur a maximálna suma pre jedného žiadateľa je 2000 eur. Žiadosti môžu podávať zriaďovatelia základných a stredných škôl s národnostnými triedami alebo s vyučovacím jazykom slovenským.

Podpora žiakov

Ďalší projekt s názvom "Podpora regionálnej a multikultúrnej výchovy žiakov patriacich k národnostným menšinám 2023" disponuje 50 000 eurami. "Oblasťou podpory sú aktivity formujúce vzťah k histórii, kultúre, tradíciám, ako aj historické fakty vlastného regiónu zamerané na spolužitie národnostných menšín, aktivity, ktoré prispievajú k spolunažívaniu detí rôznych národnostných menšín a majority," priblížil rezort. Projekt môže zahŕňať aj podporu národnostnej identity a tradičnej kultúry so zameraním na miestny a regionálny charakter.

Na druhý projekt je taktiež pridelených 2000 eur pre jedného žiadateľa. Oprávnení žiadatelia sú zriaďovatelia národnostných základných, špeciálnych základných a stredných škôl a národnostných tried, ktoré sú súčasťou školskej siete a školských zariadení SR. Ak ide o základné alebo stredné školy s vyučovaním jazyka národnostnej menšiny, dôležité je uviesť aj počet žiakov, ktorí sa učia daný jazyk.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok