Vláda dôchodcov či mladých ľudí. V akých vekových kategóriách sa pohybujú kandidáti?

ta3/ŠÚ SR
22.8.2023 09:56

Štatistický úrad SR zverejnil stránku k voľbám, sú na nej kompletné informácie o kandidátoch politických strán. Dáta poskytujú aj informácie o veku či zamestnaní osôb, ktoré sa uchádzajú o reprezentáciu v parlamente SR, ako aj o teritoriálnom rozmiestnení volebných okrskov. Priemerný vek kandidátov jednotlivých politických subjektov sa pohybuje v rozmedzí 41 až 58 rokov.

Vláda dôchodcov či mladých ľudí. V akých vekových kategóriách sa pohybujú kandidáti?
TASR - Dano Veselský, Facebook/MLADÍ SASKÁRI (upravené, ilu)

Štatistický úrad SR zverejnil internetovú stránku volbysr.sk k voľbám do Národnej rady SR 2023, ktoré sa uskutočnia 30. septembra 2023. Aktuálne sa na nej nachádzajú informácie o kandidujúcich politických stranách, hnutiach a koalíciách a ich kandidátoch registrovaných do volieb do NR SR, ako aj informácie o volebných okrskoch v regiónoch SR. Verejnosť má na jednom mieste zoskupené zaujímavé dáta o kandidátoch na poslancov, ich veku a zamestnaní.

Zo zverejnených dát vyplýva, že do NR SR bolo zaregistrovaných 2 722 kandidátov za 24 politických strán alebo hnutí a jednu koalíciu. Najvyšší počet kandidátov (150) má jedenásť politických subjektov.

Najmenej je kandidátov do 30 rokov

Priemerný vek kandidátov jednotlivých politických subjektov sa pohybuje v rozmedzí 41 až 58 rokov. Absolútna väčšina  - 18 z celkovo 24 kandidujúcich politických subjektov a jednej koalície má priemerný vek kandidátov pod 50 rokov.

Najmenej zo všetkých registrovaných kandidátov naprieč všetkými stranami, hnutiami a zoskupeniami predstavujú osoby vo veku do 30 rokov, je ich 193, teda 7,1 percenta. Najväčšie zastúpenie majú kandidáti vo veku od 41 do 50 rokov, tvoria takmer tretinu z celkového počtu registrovaných kandidátov 32,7 percenta. Druhou najsilnejšou skupinou sú osoby vo veku 51 – 60 rokov, je ich 890 čo predstavuje 23,2 percenta.

Štatistický úrad SR Štatistický úrad SR
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok