Parlament ani na štvrtý pokus neotvoril mimoriadnu schôdzu. Inicioval ju Smer

ta3 tasr
22.8.2023 07:25

Poslanci Národnej rady SR ani na štvrtý pokus neotvorili mimoriadnu schôdzu, ktorú inicioval opozičný Smer-SSD v reakcii na zásah Národnej kriminálnej agentúry (NAKA). Parlament nebol uznášaniaschopný, keďže nebola prítomná nadpolovičná väčšina poslancov. Schôdza sa nebude konať.

Chcú Hamranov odchod

Smer-SSD chcel, aby parlament konštatoval, že "po zásahu NAKA so súhlasom Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) proti predstaviteľom Slovenskej informačnej služby (SIS), Národného bezpečnostného úradu (NBÚ), Úradu inšpekčnej služby rezortu vnútra, prokuratúry a ďalším bezpečnostným orgánom a orgánom ochrany práva sa bezprecedentne prehĺbila ústavná a bezpečnostná kríza v SR".

V uznesení sa tiež písalo, že Národná rada SR "so znepokojením upozorňuje NAKA a ÚŠP", že policajný zásah vyvolá v zahraničí vážne pochybnosti o fungovaní demokratického zriadenia na Slovensku. Zároveň chcela strana zaviazať prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby si plnila povinnosť zabezpečovať riadny chod ústavných orgánov, predstúpila pred parlament a informovala o situácii a opatreniach, ktoré prijala v rámci svojich právomocí.

Premiéra Ľudovíta Ódora, ktorý je poverený aj vedením rezortu vnútra, chcela strana zaviazať k okamžitému odvolaniu Štefana Hamrana z funkcie policajného prezidenta a k tomu, aby boli mimo výkonu služby postavení všetci obvinení vyšetrovatelia NAKA, tzv. čurillovci. Strana tiež chcela docieliť, aby riaditeľ SIS predložil správu o bezpečnostnej situácii v SR.

NAKA v rámci akcie Rozuzlenie obvinila viacero osôb vrátane šéfov SIS a NBÚ. Obvinenie piatich ľudí sa týka zločineckej skupiny, ktorá mala sťažiť alebo mariť vyšetrovania korupčných a iných trestných činov, navodzovať dojem manipulácie výpovedí svedkov vyšetrovateľmi, ale aj diskreditovať orgány činné v trestnom konaní. Dve osoby boli obvinené pre zneužívanie právomoci verejného činiteľa z pomsty.

K situácii zasadla aj bezpečnostná rada. Prezidentka a premiér deklarovali, že žiaden prevrat sa nedeje a chod dotknutých inštitúcií je zabezpečený. Na vyvodenie zodpovednosti voči aktérom kauzy vidia priestor po tom, ako súdy a prokuratúry rozhodnú o zákonnosti trestných konaní.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok