FOTO: Kanada, USA, Alžírsko, Grécko aj Česko. Aké rekordné požiare vypukli za uplynulé roky?

ta3/čtk, am
22.8.2023 00:00

Kanadu, Tenerife i ďalšie kúty sveta sužujú obrovské požiare. Prečítajte si výber rekordných požiarov v jednotlivých krajinách za uplynulých päť rokov.

FOTO: Kanada, USA, Alžírsko, Grécko aj Česko. Aké rekordné požiare vypukli za uplynulé roky?
TASR/AP

Júl 2018

Ničivý požiar východne od Atén si podľa oficiálnych správ vyžiadal 104 mŕtvych, a stal sa tak najtragickejším lesným požiarom v histórii Grécka. Ohnivý front zostúpil zo svahov pohoria Pendeli až k pobrežným letoviskám na východnom pobreží Attiky. Zasiahol aj obytné časti miest.

Požiar v Grécku, júl 2018 Profimedia

November 2018

Severnú a južnú Kaliforniu zachvátili rozsiahle lesné požiare, oheň počas troch týždňov zničil takmer 19-tisíc domov a spálil plochu v rozmere 620 kilometrov štvorcových. Zahynulo najmenej 88 ľudí. Desaťtisíce ľudí museli byť evakuovaní. 

Výška poistných škôd bola odhadnutá na desať miliárd dolárov. Išlo o najtragickejší požiar v histórii Kalifornie. Plamene zúrili aj v mestách ako je Malibu a Calabasas a v ich okolí, kde o nehnuteľnosti prišlo množstvo slávnych osobností.


Po požiari v Kalifornii, november 2018 Profimedia

September 2019

Ničivá a výnimočne dlhá sezóna požiarov si v Austrálii od septembra 2019 do konca januára 2020 vyžiadala najmenej 34 ľudských životov a podľa odhadov zahubila až 1,5 miliardy zvierat. Živel zničil cez 3000 domov a až do začiatku marca 2020 zhorelo asi 186-tisíc kilometrov štvorcových porastu. 

Bol to najväčší lesný požiar v histórii Austrálie podľa zasiahnutej plochy. Podľa expertov k požiarom významne prispeli dlhotrvajúce horúčavy a suchá - austrálsky meteorologický úrad uviedol, že rok 2019 bol v krajine najteplejší a najsuchší v histórii meraní.

Požiar v Austrálii Profimedia

August 2021

Pri lesných požiaroch zahynulo od 9. augusta 2021 v hornatom regióne Kabylsko východne od metropoly Alžírska 90 ľudí. Išlo o najhorší lesný požiar v histórii krajiny podľa počtu obetí, zasiahnutá plocha predstavovala 3100 hektárov. 

"Niektoré požiare spôsobili vysoké teploty, ale za väčšinou z nich je práca zločincov," uviedol vtedy prezident krajiny Abdal Madžíd Tabbúni. Kvôli podozreniu zo založenia požiarov bolo zadržaných 22 ľudí.

Požiar v Alžírsku Profimedia

Júl 2022

Kombinácia extrémneho sucha, tepla a rýchleho vetra bola príčinou požiaru v národnom parku České Švajčiarsko, ktorý vypukol 24. júla 2022. Požiar v parku spálil zhruba 1100 hektárov územia. Rozsahom to bol najväčší lesný požiar v histórii Českej republiky. 

Sucho panovalo na území parku podľa štúdie nepretržite od mája 2018 a v auguste 2022 bolo v oblasti Českého Švajčiarska najintenzívnejšie za posledných 60 rokov. Kvôli požiaru polícia obvinila jedného muža zo všeobecného ohrozenia a poškodenia cudzej veci.

Požiar národného parku České Švajčiarsko TASR - HaZZ

Apríl 2023

V Kanade vypukla séria lesných požiarov, ktorá doteraz spálila územie s rozlohou 140-tisíc kilometrov štvorcových, čo je najviac v histórii Kanady. Je to viac ako rozloha celého Anglicka alebo Grécka. Doteraz bolo evakuovaných takmer 170-tisíc ľudí. 

Požiare podporujú extrémne sucho a vysoké teploty, ktoré vyvolala mierna zima a mimoriadne suchá jar. Bezprostrednú príčinu úrady zatiaľ nepoznajú. Všeobecne podľa vládnych údajov za 80 percent požiarov môže ľudská neopatrnosť alebo podpaľačstvo.

Požiar v Kanade Profimedia

Júl 2023

V druhej polovici júla strednú a južnú časť Rhodosu postihli silné lesné požiare, ktoré zničili 200 kilometrov štvorcových území. Do histórie Grécka sa požiar zapísal najväčšou evakuačnou operáciou v dejinách krajiny. Evakuovaných bolo 25-tisíc obyvateľov a turistov.

Požiar na Rodose Profimedia

August 2023

Dejiskom jedného z najtragickejších požiarov v dejinách USA sa stal havajský ostrov Maui. Oheň hnaný silným vetrom zasiahol územie s rozlohou 50 kilometrov štvorcových a zdevastoval mesto Lahaina, kde doteraz žilo 13-tisíc ľudí. Doterajší počet obetí požiaru je 114. 

Požiar je tak najtragickejším požiarom v dejinách USA za uplynulých 105 rokov. Dôvodom rýchleho šírenia požiaru bolo extrémne sucho a teplo a tiež rušenie plantáží cukrovej trstiny a ananásu, z ktorých sa stali opustené plochy tráv, ktoré rýchlo horia.

Požiar na Havaji TASR/AP
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok