Grécky premiér Papandreu sa s lídrom opozície dohodol na novej vláde

TASR
6.11.2011 21:48

Grécky premiér Jorgos Papandreu sa dohodol na vzniku novej dočasnej vlády národnej jednoty s lídrom opozície Antonisom Samarasom.

Grécky premiér Papandreu sa s lídrom opozície dohodol na novej vláde

Oznámila to tlačová agentúra Reuters s odvolaním sa na komuniké kancelárie gréckeho prezidenta Karolosa Papuliasa, ktorý rokovanie viedol.
Zo zverejnených informácií vyplýva, že socialistický premiér Papandreu, podľa predpokladov, nebude na čele novej vlády.

Výsledok dnešného rokovania politických lídrov Grécka s napätím očakávali predstavitelia EÚ i finančné trhy, pretože vznik veľkej koalície je kľúčový pre prijatie nového záchranného balíka, na ktorom sa lídri eurozóny dohodli minulý týždeň v Bruseli.

Papandreu pred začiatkom rokovania podmienil vlastnú rezignáciu dosiahnutím dohody o programe a časovom mandáte budúcej dočasnej vlády. Samaras, predseda konzervatívnej strany Nová demokracia (ND), ako podmienku účasti na rokovaniach o novej vláde zase požadoval záruku, že na čele nového kabinetu nebude Papandreu.

Z medializovaných informácií bezprostredne po skončení rokovania lídrov u gréckeho prezidenta vyplýva, že úlohou vlády bude zabezpečiť prijatie záchranného balíka a priviesť krajinu do predčasných volieb. Predstavitelia Papandreovho Panhelénskeho socialistického hnutia (PASOK) a zástupcovia Novej demokracie (ND) začnú okamžite rokovať o postupnosti prijímania záchranného balíka.
Prezident zvolal ďalšie stretnutie Papandrea so Samarasom na pondelok, na ktorom by sa malo rokovať o predsedovi novej vlády.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok