Elektrické autá a hybridy sú budúcnosťou. Aké je najpredávanejšie auto vo svete?

ta3 pwc
21.8.2023 12:25

Predávanie elektrických áut na najvyspelejším svetových trhoch v 2. štvrťroku vzrátli o 52 %, záujem pritom rastie výrazne rýchlejšie. Na európskom trhu už takmer každé druhé nové auto má elektrický alebo hybridný pohon, vyplýva to zo štúdie PwC Electric Vehicle Sales Review.

Elektrické autá a hybridy sú budúcnosťou. Aké je najpredávanejšie auto vo svete?
Tesla.com

O päť rokov bude podľa poradenskej firmy PwC po svete jazdiť 63 miliónov elektrických áut a hybridov, čo je o 129 percent viac než dnes. 

Obľúbené autá

Na 10 najväčších európskych trhoch sa čistého predaja elektrických áut v prvom druhom štvrťroku zvýšili o 49 %, zatiaľ čo celý automobilový trh zvýšil len o 17 %. Podobne sa vyvíjajú trhy i mimo Európy, v USA vzrástol záujem o elektrické autá o 67 % (celý trh rostl o 19 %) a v Číne o 49 %. Celkovo vo svete sa tak ve 2. štvrťroku prodalo 2,4 milionu elektrických aut, o 52 % viac.

Najpredávanejším vozidlom na všetkých sledovaných trhoch je model Tesla Y. V Európe sú okrem Tesly v top desiatke len európske autá, kým v Číne je Tesla jedinou automobilkou, ktorá sa dokáže presadiť medzi domácimi značkami.

Expert o polročnom predaji

"V relatívnej miere vyjadrenia sa bude podiel elektromobilov na vyspelých trhoch naďalej zvyšovať. Je ale otázkou, ako bude v absolútnych číslach, pretože celkovo automobilový priemysel čakajú skôr ťažšie časy, na čo budú všeobecne drahšie elektromobily citlivé," zdôraznil expert Štefek. 

Dobré čísla za prvý polrok sú z veľkej časti ešte výsledkom nahromadených starších objednávok. "Nielen z nemeckých automobiliek už ale doliehajú hlasy, že aktuálny dopyt po batériových vozidlách nenapĺňa ich očakávania. Keď k tomu pripočítame momentálne balancovanie na hrane recesie európskych ekonomík v kombinácii s infláciou a drahými peniazmi, dá sa očakávať, že nastávajúce obdobie bude ťažšie," komentoval polročný predaj expert PwC na automobilový priemysel Pavel Štefek.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok