Všetkému ľudu Československa, ozvalo sa z rozhlasu. Pozrite si časovú os vpádu okupačných vojsk

ta3, TASR, Polícia SR
21.8.2023 10:35

Uplynulo 55 rokov od okamihu, kedy armády piatich štátov Varšavskej zmluvy (Sovietskeho zväzu, Bulharska, Maďarska, Nemeckej demokratickej republiky a Poľska) prekročili z 20. na 21. augusta 1968 hranice a začali okupáciu Československej socialistickej republiky. Pozrite si časovú os.

Všetkému ľudu Československa, ozvalo sa z rozhlasu. Pozrite si časovú os vpádu okupačných vojsk
Facebook/Polícia Slovenskej republiky

Tanky a obrnené transportéry s bielymi inváznymi pruhmi násilne ukončili reformný a demokratizačný proces v Československu. Polícia Slovenskej republiky v spolupráci Hoaxy a podvody - Polícia SR na svojich sociálnych sieťach sumarizuje 55. výročie začiatku okupácie vojskami Varšavskej zmluvy.

00:10 Vpád vojsk varšavskej zmluvy

Mestská správa Verejnej bezpečnosti hlási, že cez dunajský most z petržalskej strany prichádzajú vojenské nákladné vozy a tanky. Príslušníci Verejnej bezpečnosti zisťujú u príslušníkov Pohraničnej stráže, či nejde o vojenské cvičenie. Po negatívnej odpovedi nariaďuje náčelník Mestskej správy VB v Bratislave bojový poplach pre oddiely VB.

01:30 Rozhlas informuje

V rozhlase, ktorý sa ešte nepodarilo vojakom inváznych armád obsadiť, vysielajú výzva Predsedníctva ÚV KSČ Všemu lidu Československé socialistické republiky!. Vo výzve sa konštatuje, že cudzie vojská prekročili československé hranice bez vedomia najvyšších predstaviteľov štátu. Československé vedenie považuje vstup vojsk za akt odporujúci medzinárodnému právu aj vzťahom medzi socialistickými štátmi. Zároveň vyzýva občanov na zachovanie pokoja a informuje, že ozbrojené zložky dostali rozkaz nezasahovať. Výzva znie éterom vo viacerých opakovaniach až do ranných hodín.

01:45 Rozmiestnenie diel

Prichádza k násilnému obsadeniu obvodného oddelenia Verejnej bezpečnosti v Štúrove vojskami maďarskej armády. Tie postavili na nádvorie obvodného oddelenia delo, a ďalšie delá rozmiestnili pred budovou. Príslušníci Verejnej bezpečnosti sa museli vzdať a boli tiež odzbrojení. 

02:00 Snaha o dezinformovanie

V priestoroch budovy Ústredného výboru Komunistickej strany Slovenska na Hlbokej ulici sa schádzajú členovia Predsedníctva ÚV KSS, aby rokovali o situácii na Slovensku po invázii vojsk Varšavskej zmluvy. M. Hruškovič dezorientuje členov Predsedníctva informáciou, že vojenská invázia prebehla so súhlasom straníckeho vedenia v Prahe. Krátko na to, aj pod dojmom vysielania výzvy "Všetkému ľudu Československa“, sa však prítomní oboznámia s reálnou situáciou. Neskôr vydávajúce stanovisko podporujúce reformnú politiku Alexandra Dubčeka. Vyzývajú tiež neprovokovať vojakov a vyvarovať sa neuvážených činov.

03:00 Ľahol si pod tank

Na Námestí SNP počas prechodu kolóny tankov si jeden z prizerajúcich mladíkov ľahol pod prichádzajúci tank, ktorý ho obišiel. Neznámy mladík z miesta ušiel. 


06:00 Panika v uliciach

V skorých ranných hodinách občania stoja dlhé kolóny pred obchodmi s potravinami v snahe vybaviť sa zásobami pre prípad nepredvídateľného vývoja situácie. Podobná situácia sa opakuje takmer vo všetkých slovenských mestách a na dedinách, všade tam, kde prenikajú informácie o vojenskej invázii.

07:00 Občania sa búria

Dav občanov uzavrel Jesenského ulicu na vjazde do Štúrovej tak, že do cesty postavili krížom autobus MHD a ďalšie nákladné vozidlá, čím sa podarilo uzavrieť prechod medzi ulicami. V dave bolo približne 600 ľudí. Občania sú príchodom vojsk rozhorčení a znechutení. Niekoľko ľudí dokonca vyskočilo na sovietsky tank, ďalší hádzali po vojskách kamene a rôzne predmety.  

09:00 Streľba v Košiciach

Na Námestí osloboditeľov v Košiciach zaznieva streľba. Dav ľudí, tvorený najmä mladými, sa tu snaží zastaviť postupujúce sovietske vojská, ktoré svojou váhou rozbíjajú cestu aj električkové koľaje. Prechádzajúci tank zachytí jednu zo žien v dave a ťažko ju zraní.

09:20 Streľba v Bratislave

Pred budovou Ústredného výboru Komunistickej strany Slovenska na Hlbokej ulici sa zhromaždil zástup ľudí, ktorí chceli získať najčerstvejšie informácie o vnútropolitickom vývoji. Skandujú heslo "Dubček, Svoboda, to je naša sloboda!“ Z balkóna budovy sa im prihovoril predseda Slovenskej národnej rady Ondrej Klokoč, ktorý sa snažil upokojiť situáciu. Neskôr sa na tomto mieste prihovárajú ľuďom ďalší z komunistických politikov, medzi inými aj budúci prezident Gustáv Husák. Okolo idúce sovietske vozidlo sa snaží rozohnať dav výstražnou streľbou do vzduchu.  

11:30 Do tankoch kameňom

Zhromaždenie asi 600 občanov na námestí zatarasilo sovietskej vojenskej kolóne cestu na Svit a na prechádzajúce tanky začali hádzať kamene. Odpoveďou vojsk bola streľba, v ktorej padol mladík Jozef Bonk.

 

12:00 Štrajk a protesty

V podnikoch v meste sa na poludnia začal symbolický dvojminútový štrajk na protest proti okupácii. V meste sa rozozvučali zvony, húkali sirény, autá trúbili klaksónmi. Ľudia následne vyšli do ulíc mesta a protestovali v uliciach. Krátko nato zaznela na Námestí SNP, ktoré bolo epicentrom protestov v Bratislave, výstražná streľba.  V Košiciach počas symbolického štrajku prešiel cez Námestie osloboditeľov sprievod mladých ľudí a na čele niesli československú vlajku.

12:30 Vojaci zabili ľudí

Veľké protesty občanov pri budove Univerzity Komenského na Šafárikovom námestí. Skupine mladých ľudí sa podarí odtlačiť jedno vojenské zásobovacie vozidlo do Dunaja a zapáliť prídavné benzínové nádrže tankov. Protesty vyústili do streľby proti civilistom. Vojaci strieľali v istej výške, možno na výstrahu, no nič to nemení na skutočnosti, že streľba si vyžiadala životy troch ľudí. Guľkami okupantov zahynuli mladá študentka Danka Košanová, kapitán Dunajplavby Ján Holík a robotník Stanislav Sivák.

13:00 Vojská obsadili televíziu

Sovietski vojaci obsadzujú priestory Československej televízie v Bratislave už v ranných hodinách. Teraz vyzývajú redaktorov, aby opustili svoje miesta. Medzitým sa im už podarilo obsadiť aj rozhlas a odpojiť aj televízny vysielač na Kamzíku. 

13:30 Ďalšie civilné obete

Po hlavnej ceste pri Detve prechádzajú kolóny sovietskej vojenskej techniky. Pri ceste sa zhromaždí postupne dav ľudí v počte niekoľko stoviek. Rozhorčení občania na kolónu prechádzajúcich vojsk hádžu kamene. Jeden z kameňov prerazí čelné sklo nákladného vozidla a poraní jedného z vojakov okupačných armád. Odvetou je streľba, po ktorej zostávajú pri ceste dvaja mŕtvi: Štefan Zdechovan a Rudolf Gavorník.

 

16:00 Tanky prešli človeka

Cez mesto prechádzajú kolóny sovietskej vojenskej techniky. Robotník Jozef Levák, idúc cestou z práce domov, sa pokúša zastaviť prechádzajúcu kolónu tankov gestom tichého odporu: kľakne si im do cesty. Prechádzajúca kolóna sa však nezastaví a Leváka doslova prevalcujú tanky. Je na mieste mŕtvy.  

16:45 Ďalšia obeť

V priestoroch na Námestí osloboditeľov v Košiciach pokračujú protesty občanov proti okupácii. Robotník Bartolomej Horváth vylezie na jeden z tankov a lopatou sa ho snaží poškodiť. Odpoveďou je streľba, v dôsledku ktorej utrpí ťažké zranenia. Podľahne im o niekoľko dní v nemocnici.  

20:00 Zákaz vychádzania

V meste je vydaný zákaz vychádzania. Je to azda reakcia na fakľový pochod študentov, ktorý sa skončil pred budovou ÚV KSS na Hlbokej ulici. Mladým ľuďom sa prihovára podpredseda vlády Gustáv Husák.

22:00 Nočná mora

Pred kultovým Vysokoškolským klubom („Véčko“) na Námestí SNP sa zišli mladí ľudia, ktorí živo diskutovali so sovietskymi vojakmi. Snaha prehovoriť ich, aby sa vrátili domov, je však márna. Vášnivé diskusie tu trvajú fakticky celú noc a ráno sa občania znova budia do okupovanej krajiny.    

 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok