Žaloba na Klausa je hysterická reakcia, tvrdí Zeman

TASR, TA3
5.3.2013 09:29

Za hysterickú reakciu označil dnes ústavnú žalobu na českého prezidenta Václava Klausa jeho nástupca Miloš Zeman. Podľa jeho slov je velezrada jasne definovaná a pre kontrovezná Klausova amnestia sa do jej definície nezmestí, informoval spravodajský portál iDNES.cz.

Žaloba na Klausa je hysterická reakcia, tvrdí Zeman
SITA

"Považuje to za úplne hysterickú reakciu, pretože velezrada je presne definovaný pojem a amnestia sa do neho jednoducho nevojde," uviedol Zeman pre Mladú frontu DNES. Dodal, že ak by bol senátorom, usiloval by sa o to, aby Ústavný súd zrušil Klausovu amnestiu ako celok, alebo by "ako realista" žiadal aspoň zrušenie jej druhého článku, ktorý zastavil dlhé trestné stíhania.

Český minister financií Miroslav Kalousek (TOP 09) pre iDNES.cz povedal, že v prípade rozhodnutia Senátu podať žalobu na Klausa "zvíťazili vlastné komplexy a iracionálna nenávisť nad zodpovednosťou voči vlastnej zemi". Česko totiž podľa neho bude mať kvôli 38 senátorom, ktorí žalobu podporili, veľkú hanbu.

Na tlačovej besede sa k žalobe vyjadril aj samotný prezident Václav Klaus

Klaus: Žaloba je pokusom očierniť moje prezidentské obdobie

Český prezident Václav Klaus považuje ústavnú žalobu za velezradu za pokus očierniť jeho pôsobenie vo funkcii prezidenta. "O moje skutočné činy či prečiny v tejto žalobe nejde," povedal dnes končiaci prezident pri prezentácii svojej knihy - Rok desátý - o svojom poslednom roku vo funkcii hlavy štátu. Citoval ho server iDNES.cz.

Klaus sa na Pražskom hrade vyjadril, že nechce prilievať olej do ohňa silnými výrokmi. Prenos politického konfliktu do žaloby na Ústavný súd, ktorú v pondelok schválilo v hornej komore parlamentu 38 senátorov, označil za "poslednú kvapku". Prezidentský mandát sa mu končí 7. marca.

Český Ústavný súd zamietol sťažnosť senátorov. Kontroverznou novoročnou amnestiou odchádzajúceho českého prezidenta Václava Klausa sa vecne nebude zaoberať.

Experti na ústavné právo sa rozchádzajú v názore, či senátori s žalobou na Klausa uspejú, alebo nie

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok