Malajzijská armáda spustila operáciu proti ozbrojenej filipínskej skupine

TASR, TA3
5.3.2013 08:11

Malajzijskí vojaci za podpory lietadiel zaútočili dnes ráno na filipínsku ozbrojenú skupinu, ktorá tri týždne okupuje oblasť na ostrove Borneo. Operáciu spustili po tom, ako v oblasti zahynulo už najmenej 27 ľudí a vznikli obavy zo širšieho narušenia bezpečnosti v regióne bohatom na prírodné zdroje, informovala agentúra Reuters.

Približne 180 Filipínci, z ktorých mnohí sú ozbrojení, tvrdia, že sú potomkami juhofilpínskeho sultanátu Sulu, ktorý stáročia vládol nad časťami severu ostrova Borneo. Žiadajú uznanie a zvýšené platby od Malajzie ako údajní právoplatní vlastníci územia, na ktorom leží východomalajzijský štát Sabah.

Operácia prišla deň po tom, ako malajzijská vláda vyslala do Sabahu sedem armádnych práporov ako posily pre miestnu políciu. Miestni obyvatelia podľa médií uviedli, že počuli viacero výbuchov a videli stíhačky krúžiace nad pobrežnou oblasťou neďaleko mesta Lahad Datu.

Malajzia požiadavky ozbrojenej skupiny odmietla. Filipínska vláda jej členom opakovane odkázala, že je pripravená na rozhovory, avšak musia najskôr zložiť zbrane a odísť domov. Násilnosti v oblasti spôsobili vládam oboch krajín politické problémy pred blížiacimi sa voľbami.

"Vláda musí podniknúť správne kroky, aby zachovala hrdosť a zvrchovanosť tejto krajiny," vyhlásil malajzijský premiér Nadžíb Razak.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok