Turecký poslanec obvinil OSN z nezákonnej blokády výstavby cesty na Cypre

ta3 tasr
19.8.2023 22:09

Príslušníci mierových síl Organizácie Spojených národov na Cypre konali v piatok "nezákonne" pri snahe o zastavenie výstavby cesty cyperských Turkov v demilitarizovanej zóne, ktorá rozdeľuje ostrov. Uviedol to v noci na sobotu predseda zahraničného výboru tureckého parlamentu Fuat Oktay, informuje agentúra DPA.

Mierové sily OSN na Cypre (UNFICYP) tvrdia, že výstavba cesty, ktorá prechádza demilitarizovanou zónou na ostrove, nie je oprávnená. "Odsudzujem nespravodlivý, nezákonný a neprimeraný zásah mierových síl OSN na území Severocyperskej tureckej republiky," uviedol Oktay s odkazom na Tureckom okupovanú časť Cypru, ktorej nezávislosť uznáva iba Ankara.

Oktay, bývalý turecký viceprezident, v príspevku na sociálnej sieti bránil daný projekt výstavby cesty, podľa neho ide o "humanitárny projekt". Organizáciu Spojených národov obvinil z toho, že berie do úvahy "provokatívne usmernenia cyperskej vlády" a vyzval ju, aby obnovila "nestranný dialóg" s cyperskými Turkami.

Turecké sily napadli príslušníkov misie UNFICYP

Mierové sily OSN na Cypre v piatok oznámili, že turecké sily napadli príslušníkov misie UNFICYP, ktorí sa snažili zabrániť výstavbe cesty v demilitarizovanej zóne. K incidentu došlo pri obci Pyla, ktorej časť leží v demilitarizovanej zóne neďaleko Larnaky. Konanie cyperských Turkov v nárazníkovej zóne OSN na Cypre odsúdili aj EÚ, Británia, Francúzsko a Spojené štáty.

Obec Pyla spadá pod "sektor 4" mierových síl OSN, ktorý má na starosti slovenský kontingent, napísal denník Cyprus Mail. Ozbrojené sily SR v uviedli, že pri piatkovom incidente nedošlo k zraneniu žiadneho slovenského príslušníka misie UNFICYP. Vláda v Tureckom okupovanej časti Cypru v piatok uviedla, že projekt výstavby cesty bude pokračovať. Podľa tureckej tlačovej agentúry Anadolu stavebné práce krátko po incidente pokračovali.    

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok