Záchrana presoleného jedla: Na pomoc si zoberte vajíčko, avokádo, zemiak či pečivo

TA3/zm
31.8.2023 08:00

Občas nám pri varení ujde ruka a jedlo je také presolené, že máte chuť vyhodiť ho. Zadržte, takmer všetko sa dá ešte zachrániť.

Záchrana presoleného jedla: Na pomoc si zoberte vajíčko, avokádo, zemiak či pečivo
Freepik

Na pomoc si k presolenému jedlu zoberte vajíčko, avokádo, zemiak či pečivo.

Voda a smotana

Najjednoduchšia možnosť, ako zbaviť jedlo slanosti, je priliatie vody alebo smotany, podľa toho, aký bol základ pripravovanej pochúťky, a jej následne prevarenie. Funguje to v prípade polievok i omáčok.  

Bielok

Špecifický prípad je vývar. Ak ste varili práve túto polievku a ušla vám ruka, funguje aj vaječný bielok, ktorý necháte povariť kým, stuhne. Treba ho najskôr rozmiešať v pohári či miske a vlievať do vriacej polievky.

Chlieb

Krajec chleba sa zvykne pridávať ku koláčom, aby zmäkli, no funguje aj na presolené jedlo. Vhoďte ho do hrnca, nasaje slanosť a potom ho jednoducho vyhodíte.

Zemiak

Stará dobra rada znie, že ak je v akomkoľvek jedle veľa soli, prekrojený zemiak ju doslova vpije a pripravený obed či večera budú chutiť, ako by sa nič nestalo. Funguje to vďaka obsahu škrobu. Zemiak musíte v hrnci nechať aspoň dvadsať minút, aby sa uvaril, aj keď ho neplánujete jesť. V jedle ho však môžete rovnako ponechať, ako aj z hrnca vybrať.

Konzervovaná fazuľa

Najmä pri omáčkach alebo mäse na šťave využijete fígeľ s fazuľou z konzervy. Tá má podobné účinky ako zemiak a dokáže absorbovať slanosť. Netreba ju vyberať, nenasaje soľ tak, že by sa nedala jesť. Všetko bude chutiť akurátne a niekedy fazuľa osvieži pôvodný recept. Ak sa jedná o biele omáčky so smotanovým základom a použijete aj biele fazuľky, môžete ich prípadne rozmixovať. Okrem stiahnutia presolenia aj zahustia pripravované jedlo.

Avokádo

Neuveriteľné, ale aj také avokádo môže byť pomocníkom, ak vám ušla ruka so soľničkou. Kým v prípade zemiakov a fazule funguje stiahnutie soli na základe škrobu, pri avokáde ide o tuky, ktoré obsahuje.

Citrón a ocot

Slané sa neutralizuje kyslým, a tak je v niektorých kuchárskych prípadoch možné ako poslednú záchranu presolenia využiť citrón alebo ocot. Lejte však po malých dávkach a priebežne ochutnávajte.

Bublinky ako bonus

Ak napriek všetkým radám jedlo nezachránite, servírujte ho s bublinkami. Či už pôjde o sladenú limonádu, sekt alebo minerálku, bublinky údajne prebijú slanú chuť.

Témy: jedlo soľ
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok