Matné alebo fľakaté príbory z umývačky: Prihoďte k nim toto a budú ako nové

TA3/zm
30.8.2023 16:00

Umývačka riadu uľahčuje život, ale ak do nej dávate príbory dlhodobo, môže sa stať, že stratia lesk alebo majú na sebe fľaky od vodného kameňa. Takto tomu predídete.

Matné alebo fľakaté príbory z umývačky: Prihoďte k nim toto a budú ako nové
Freepik

Stačí jedna drobnosť a vidličky, lyžičky či nože budú ako nové, aj keď ich pravidelne dávate do umývačky.

Nedokonalosť umývačky

Hoci je umývačka riadu bezpochyby veľký pomocník, ak ju máte roky, zrejme ste si všimli, že príbory z nej nevytiahnete vždy dokonale umyté. A to nehovoríme o zaschnutom jedle, ale skôr o opotrebovaní materiálu. Na kove je časom čoraz menej lesku a vidličky, lyžičky či nože začnú byť doslova matné. To by ste možno ešte prežili, ale ak sa na príbore nachádzajú fľaky od vodného kameňa, ktoré nejdú ničím dole, zrejme vám to pri servírovaní prekáža. Príbor totiž vyzerá ako špinavý. Predísť sa tomu dá pomocou jednoduchého triku.

Gulička z alobalu

Na tento tri nepotrebujete nič extra a takmer s istotou máte všetko doma. Teda jednu jedinú vec – alobal. Odtrhnite si menší kúsok a skrčte ho do guličky. Tú pridajte ku príboru v rámci každého pracieho cyklu. Nemusíte sa báť, že sa príbor poškriabe. Práve naopak, táto vychytávka zabráni tomu, aby sa s ním niečo v umývačke stalo.

Ako to funguje?

Alobal bude v umývačke riadu reagovať s chémiou, ktorú obsahujú tablety. Teplota pracieho programu reakciu ešte viac znásobí. Výsledkom je lesklý príbor, ktorý vyzerá ako nový. A dokonca pri tomto triku nehrozí ani hrdza, pretože všetko absorbuje alobal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok