Zdravé, ale len do určitej miery: Kedy môže škodiť ryža, banány alebo brokolica?

TA3/zm
30.8.2023 08:00

O určitých potravinách sa hovorí všeobecne ako o zdravých. Málokto však vie, že sú pre telo prospešné len do určitej miery.

Zdravé, ale len do určitej miery: Kedy môže škodiť ryža, banány alebo brokolica?
Freepik

Koľko ryže, banánov či brokolice je už priveľa? Pozrite sa, aké množstvo potravín zjesť, aby stále platilo, že sú pre nás zdravé.

Ryža – 100 gramov

Jedna z najdiétnejších príloh je jednoznačne ryža. Odporúčaná denná dávka je však len približne 100 gramov, inak riskujete, že sa zo zdravej potraviny premení na úplný opak. Ryža ako taká neobsahuje takmer žiadne vitamíny. Jej pričastou konzumáciou sa tak oberáte o živiny z iných pokrmov. Navyše, veľké množstvo ryže zvyšuje aj hladinu inzulínu v krvi.

Vločky – 150 gramov

Obľúbená raňajková pochúťka je dlhodobo pretriasaná a odborníci sa nezhodujú na tom, či sú ovsené vločky zdravé alebo nezdravé, respektíve diétne alebo nie. Naša odpoveď je, že závisí od množstva, ktoré si doprajete. Okolo 150 gramov denne je ešte v norme. Pri väčšom príjme by ste mohli mať problémy jednak s priberaním, ale aj nadúvaním a trávením.

Brokolica – jedna hlavička

Aj táto zdravá zelenina vo veľkom množstve až taká zdravá nie je. Váš denný limit by mala byť jedna hlavička, čo môžeme premeniť asi na tri alebo štyri šálky brokolicových ružičiek. Táto zelenina totiž obsahuje tiokynáty, s ktorými sa pri nadmernom užívaní spájajú rôzne zdravotné problémy. Jedným z nich je vypadávanie vlasov, ale aj kožné či dýchacie komplikácie.

Banány – dva denne

Bolesť hlavy a zubný kaz, to sú dve hlavné kontraindikácie, ak to budete pravidelne preháňať s konzumáciou banánov. Nie je to len cukrom, toto ovocie obsahuje aj baktérie, ktoré môžu kaziť zuby a zubnú sklovinu. Vysoký obsah tyramínu zas môže spôsobiť migrénu. Držte sa preto zdravého množstva, čo sú dva banány denne.

Čučoriedky – jedna šálka

Keby ste sa prejedli tohto chutného bobuľového ovocia, mohlo by sa vám zhoršiť dýchanie. Nebolo by to len plným žalúdkom, ale aj zvýšeným príjmom vitamínu K. Čučoriedky tiež riedia krv a znižujú hladinu cukru v krvi, čo môže byť problémom pre diabetikov. Odporúčaná denná dávka pre zdravého človeka je jedna šálka bobuliek.

Témy: zdravie jedlo
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok