Prežil som s ním celý život. Je to nespravodlivé, smúti za Patejdlom elánista Ján Baláž

ta3/TASR
19.8.2023 13:48

Smrť Vaša Patejdla zasiahla azda najviac jeho rodinu a blízkych. Medzi nimi, samozrejme, aj jeho kolegov z hudobnej sféry. O svoje prvotné emócie sa už podelili elánista Ján Baláž, Beáta Dubasová či Helena Vondráčková. Spojili sme sa aj s hudobným publicistom Jurajom Čurným, pozrite sa na jeho spomienky.

Baláž o Patejdlovi: Žili sme spolu naplno desaťročia

Úmrtie hudobníka Vaša Patejdla veľmi ťažko doľahlo na muzikanta Jána Baláža, ktorý s ním spoločne prežil desaťročia. Dlhoročný člen skupiny Elán, gitarista, spevák a skladateľ Ján Baláž hľadal veľmi ťažko slová a preto si pomohol parafrázou prvých slov z kultovej piesne tejto legendárnej skupiny Voda, čo má drží nad vodou: "Keby bolo niečo, čo sa ti dá zniesť".

"Ešte včera podvečer som s ním telefonoval, takže som vedel, že je veľmi zle. Nebol to teda "blesk z jasného neba", ale aj tak som z toho hrozne smutný a rozčarovaný. Je to smutné a nespravodlivé, lebo to bol veľmi dobrý človek," povedal Ján Baláž.

Elánista Ján Baláž poznal Vaša Patejdla od detstva: "Spoznal som ho už predtým, keď sme spolu ešte nehrali. Prežil som s ním celý život, prežili sme toho strašne veľa, my sme žili spolu naplno desaťročia."

Spolu s Vašom Patejdlom boli obaja členmi skvelej hudobnej rodiny. "Rodina je, žiaľ, teraz rozdelená. Jeden bude hore, my ešte tu, však nás počká," dodal Ján Baláž.

Zložil mi všetky hity, priznáva Dubasová

"Som v šoku, nenachádzam slov, naposledy sme sa stretli pri nakrúcaní programu Záhady tela. Nahrávanie pesničky Pierko pravdy v marci bola naša posledná spolupráca. Pre mňa to bol človek, ktorý mi urobil nádherný život, zložil mi všetky moje hity," uviedla Beáta Dubasová.

Smúti aj Vondráčková 

"Viem to od rána a som strašne smutná. Skutočne to bola šokujúca správa. Je mi to strašne ľúto, pretože odišiel človek, ktorého sme milovali všetci a vážili sme si ho. Bol to výborný muzikant, aranžér, spevák, skladateľ a kamarát. Ani nie pred mesiacom som s ním bola v Přerove na tenisovom turnaji. Viem, že mal zdravotné problémy, ale vôbec by mi nenapadlo, že by to takto dopadlo," uviedla Helena Vondráčková.

Patejdl s Vondráčkovou dlhoročne spolupracovali. Naposledy jej v roku 2020 zložil na albume Tvrdohlavá dve skladby. Patejdl bol pravidelným hosťom na jej vystúpeniach v pražskej Lucerne. Okrem dvoch skladieb na albume Tvrdohlavá zložil pre Vondráčkovú v minulosti viacero skladieb.

Šťastný let do krásneho nekonečna

"Len pred troma týždňami sme stáli na spoločnom pódiu. Toto je posledné foto zo šatne s tebou kamarát a obdivovaný kolega... Šťastný let do krásneho nekonečna. Vašo, je mi smutno... Budeš nám veľmi chýbať ..." napísal na sociálnej sieti spevák Peter Nagy.              

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok