Ustúpi prievan v peňaženkách? Inflácia v EÚ v júli klesla, v medziročnom porovnaní sme však druhý

ta3/TASR, Eurostat
18.8.2023 11:49

Spotrebiteľské ceny v júli 2023 podľa európskej harmonizovanej metodiky medziročne vzrástli o 10,3 %, v júni 2023 bola táto hodnota 11,3 %, informoval ŠÚ SR. Medziročná inflácia v EÚ v júli klesla na 6,1 % z júnových 6,4 %, informoval Eurostat. Štatistici potvrdili skorší odhad, podľa ktorého sa rast cien v eurozóne minulý mesiac zvoľnil na 5,3 %.

peniaze bankovky eurá 114 px (TASR/KR PZ)
TASR/KR PZ

EÚ sa zlepšila, ale nie všetci členovia

Priemerná ročná miera harmonizovanej inflácie (porovnávajúca zmenu priemernej cenovej hladiny za priemer harmonizovaných indexov spotrebiteľských cien za posledných 12 mesiacov oproti priemeru predchádzajúcich 12 mesiacov) dosiahla v júli 2023 hodnotu 13,7 %, v júni 2023 mala hodnotu 13,9 %.

V júli 2023 harmonizované indexy spotrebiteľských cien medzimesačne v úhrne poklesli o 0,2 %. Medzimesačné zníženie cenovej hladiny bolo najviac ovplyvnené znížením cien v odbore rekreácia a kultúra (celkový záporný príspevok -0,23 percentuálneho bodu (p. b.) k medzimesačnej inflácii bol najviac ovplyvnený zrušením koncesionárskych poplatkov za rozhlas a televíziu).

Druhý najvýraznejší vplyv na pokles cien v júli v porovnaní s cenovou úrovňou v júni mal odbor potraviny a nealkoholické nápoje (-0,18 p. b.). Naopak, najvyššie kladné príspevky k medzimesačnej inflácii sa zaznamenali v odbore alkoholické nápoje a tabak (kladný príspevok celého odboru predstavoval +0,09 p. b., najmä vplyvom zvýšenia cien alkoholických nápojov) a v odbore doprava (+0,08 p. b. najmä vplyvom zvýšenia cien pohonných látok a cien mestskej a prímestskej osobnej dopravy).

V medziročnom porovnaní najrýchlejšie rástli ceny v Maďarsku, a to o 17,5 %. O druhú priečku sa delia Slovensko a Poľsko, kde inflácia podľa Eurostatu dosiahla 10,3 %. Na štvrtom mieste je Česko s 10,2 %.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok