MŽP vykupuje pozemky národných parkov. Evidujú tisíce ponúk od súkromných vlastníkov

ta3/TASR
18.8.2023 11:18

Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR zatiaľ eviduje viac ako 2200 ponúk od súkromných vlastníkov na výkup pozemkov národných parkoch. Registráciou prešlo 1462 používateľov. Na piatkovej tlačovej konferencii o tom informovala štátna tajomníčka envirorezortu Katarína Butkovská. Zároveň apeluje na vlastníkov, aby výkup využili a sami navrhli cenu.

MŽP vykupuje pozemky národných parkov. Evidujú tisíce ponúk od súkromných vlastníkov
TASR/Milan Kapusta

"On-line ponúkanie pozemkov je dobrovoľné, spravodlivé a partnerské. Nevyplývajú zatiaľ z neho žiadne záväzky pre vlastníkov," povedala Butkovská.

Ambíciou MŽP je podľa šéfa envirorezortu Milana Chrenka, aby majitelia ponúkli 500 hektárov vzácnych území. Výzva končí v auguste a v priebehu septembra a októbra začne ministerstvo vyhodnocovať ponuky. Vlastníci na konci výzvy dostanú odpoveď, či štát má záujem ich ponuku využiť a pozemky odkúpiť, vysvetlila štátna tajomníčka. "Samotné rozhodnutie o prijatí či neprijatí ponuky bude realizovať následne komisia, ktorá bude zložená zo zástupcov MŽP aj z Útvaru hodnoty za peniaze," priblížila.

Predaj je podľa Butkovskej dobrovoľný a uskutoční sa až po schválení ponuky a následnom podpise zmluvy s vlastníkom. "Cieľom je preniesť tú ťarchu, ktorú mnohí vnímajú ako ťarchu obmedzení vyplývajúcich z titulu ochrany prírody, na štát," poznamenala. Výkup pozemkov je jedným z kľúčových nástrojov reformy národných parkov.

Vyjadrenie Chrenka

Chrenko podotkol, že výkup pozemkov cez aplikáciu je len jednou z možností. Naďalej prebieha využívanie predkupných práv správy národných parkov. Oslovujú tiež veľkých vlastníkov. "Verím, že prostredníctvom využitia prostriedkov z plánu obnovy, ktoré investujeme do rozvíjajúcich sa národných parkov, dosiahneme lepšiu ochranu a lepšie ekonomické príležitosti v regiónoch v rámci Slovenska," skonštatoval.

Celkovo je na to určených 68 miliónov z plánu obnovy. Ambíciou je tento rok odkúpiť 12.000 hektárov. Súkromní vlastníci môžu svoj pozemok ponúknuť prostredníctvom webovej aplikácie www.ponukavykupupozemkov.sk.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok