Biden je pripravený stretnúť sa s Kim Čong-unom bez akýchkoľvek záväzkov

ta3 ČTK
18.8.2023 08:33

Americký prezident Joe Biden je pripravený stretnúť sa s vodcom KĽDR Kim Čong-unom bez toho, aby si vopred stanovil akékoľvek podmienky. Bezpečnostný hovorca Bieleho domu John Kirby to uviedol v rozhovore pre tlačovú agentúru Kyodo. Bývalý americký prezident Donald Trump sa so severokórejským vodcom stretol opakovane, ale k zásadnej zmene vzťahov medzi oboma krajinami to neviedlo.

Biden telefonicky hovoril s Karlom III. a tiež s Macronom
TASR/AP

Ponuka platí

"Na ponuku nereagovali pozitívne, ale stále je na stole. Sme ochotní sadnúť si a rokovať bez predbežných podmienok," povedal Kirby, podľa ktorého bude hlavnou témou rozhovorov otázka denuklearizácie Kórejského polostrova.

Bezpečnostný hovorca Bieleho domu sa takto vyjadril vo štvrtok, deň pred tým, ako má Biden dnes prijať japonského premiéra Fumia Kišidu a juhokórejského prezidenta Jun Sok-jola v americkom prezidentskom útočisku Camp David. Jedným z hlavných bodov diskusie s dvojicou ázijských spojencov bude severokórejský raketový a jadrový program.

Ako poznamenáva Kjódó, na rozdiel od Trumpa, ktorý sa s Kimom stretol trikrát, Biden doteraz hľadal iné spôsoby komunikácie s komunistickým režimom. Ponuka osobných rozhovorov však ukazuje, že Washington v tomto smere zvyšuje svoje úsilie.

Ak Pchjongjang naďalej odmieta súhlasiť so stretnutím, Kirby uviedol, že USA musia byť pripravené "brániť naše národné bezpečnostné záujmy a záujmy našich kórejských a japonských spojencov vo všetkých ostatných ohľadoch". To podľa neho môže znamenať zvýšenie vojenských kapacít v regióne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok