Lukašenko: Použijeme celý arzenál zbraní určených na odstrašenie a štát ako Ukrajina zanikne

ta3
17.8.2023 20:30

Ukrajina by mala zastaviť protiofenzívu a vrátiť sa k diplomatickým rokovaniam s Ruskom, inak jej hrozí zánik, vyhlásil bieloruský líder Alexander Lukašenko. Povedal to v rozhovore, ktorý zverejnila ukrajinská novinárka Diana Pančenková, spájaná s proruskou propagandou.

fh
Twitter/TURKTIME

V prípade agresie voči Bielorusku nebude Minsk váhať s použitím jadrových zbraní, uviedol aj bieloruský líder.

Ruská armáda má možnosti ovládnuť južnú časť ukrajinského územia až k moldavskej hranici a zo západnej strany zase Ukrajine hrozí nebezpečenstvo zo strany Poľska, tvrdil Lukašenko. Minsk a Moskva Poľsko už v minulosti niekoľkokrát obvinili, že plánuje zabrať časť ukrajinského územia. Žiadne dôkazy pre toto tvrdenie však nepredložili.

"Zostane vám (Ukrajincom) trochu územia, či vôbec? To s vami bude. A štáť ako Ukrajina zanikne," povedal Lukašenko Pančenkovej. Rusku sa ale v posledných mesiacoch významných územných ziskov dosiahnuť nepodarilo a ruská armáda je na väčšine frontu v defenzíve.

O pláne Putina nič nevedel

Bieloruský líder v rozhovore priznal, že ruské vojská vpadli vo februári minulého roka na sever Ukrajiny z bieloruského územia. Tvrdil ale, že o pláne ruského prezidenta Vladimíra Putina napadnúť Ukrajinu dopredu nič nevedel.

Lukašenko je najväčším Putinovým spojencom v Európe. V marci Putin oznámil, že Rusko rozmiestni v Bielorusku taktické jadrové zbrane. Podľa Putinových a Lukašenkových vyhlásení už je časť z nich v Bielorusku.

"Ak proti nám bude spáchaný akt agresie, útok na Bielorusko, nebudeme otáľať, čakať a tak ďalej. Použijeme celý arzenál našich zbraní určených na odstrašenie," citoval Lukašenka portál Meduza. V minulosti Lukašenko urobil ohľadom možného použitia zbraní rad protichodných vyhlásení, kedy raz tvrdil, že ich Bielorusko nikdy nepoužije, a inokedy zase hrozil ich použitím.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok