Kardináli požadujú viac informácií o škandále Vatileaks

SITA, TASR, TA3
4.3.2013 18:43

Kardináli z celého sveta sa dnes zhromaždili vo Vatikáne na prvom kole stretnutí pred konkláve, tajnou voľbou nového pápeža. Povesť Vatikánu je pritom poznamenaná škandálmi a zároveň ešte neutíchajú ohlasy na rozhodnutie Benedikta XVI. odstúpiť z pápežského stolca.

Do Vatikánu pricestovalo pred konkláve 103 zo 115 kardinálov

Vatikán dnes oznámil, že pricestovalo už 103 zo 115 kardinálov, ktorí budú voliť hlavu rímskokatolíckej cirkvi. Dekan kolégia kardinálov Angelo Sodano upozornil, že termín konkláve nebude stanovený, kým nepricestujú všetci kardináli.

K prvým nariadeniam v tejto situácii patril sľub mlčanlivosti, ktorý musel zložiť každý kardinál. Zaviazal sa, že bude zachovávať "prísnu mlčanlivosť o všetkých záležitostiach, ktoré akýmkoľvek spôsobom súvisia s voľbou pápeža".

Kolégium kardinálov sa takisto dohodlo, že pošlú Benediktovi XVI. posolstvo v mene celej skupiny - "na texte sa už pracuje", dodal Vatikán.

Kardináli na stretnutiach pred konkláve majú za úlohu stanoviť termín začiatku voľby nového pápeža a začať procedúry na jej prípravu. Jednou z nich je uzavretie Sixtínskej kaplnky pre návštevníkov a ďalšou je uvoľnenie vatikánskeho hotela aj jeho kontrola, či tam nie je umiestnené odpočúvacie zariadenie, ktoré by monitorovalo tajné rozhovory kardinálov.

Prvý deň diskusií bol opäť poznamenaný škandalóznymi odhaleniami, keďže škótsky kardinál Keith O'Brien sa priznal, že sa v 80. rokoch minulého storočia dopustil nevhodného sexuálneho správania, ktoré neprináleží postaveniu kňaza, arcibiskupa či kardinála.

O'Brien minulý týždeň rezignoval z úradu arcibiskupa arcidiecézy St. Andrews a Edinburgh a vyhlásil, že sa nezúčastní ani voľby pápeža. Reagoval tak na štyroch mužov, ktorí prišli s obvineniami, že sa k nim nevhodne správal - je to vôbec prvýkrát, čo sa kardinál zdrží voľby pápeža kvôli osobnému škandálu.

Kardináli požadujú viac informácií o škandále Vatileaks

Kardináli vyjadrili v pondelok svoje znepokojenie nad kauzou označovanou ako VatiLeaks. Vysokí funkcionári rímskokatolíckej cirkvi požadujú, aby sa o škandále dozvedeli viac. "Ak máme urobiť správne rozhodnutie, som si istý, že musíme mať o tom viac informácií," povedal reportérom vo Vatikáne juhoafrický kardinál Wilfrid Napier. Podobné slová zvolil aj francúzsky kardinál Philipe Barbarin. "Chceme vedieť, čo sa deje vnútri Vatikánu," vyhlásil.

Na verejnosť sa ešte vlani dostali tisícky tajných pápežských dokumentov hovoriacich o rozsiahlej korupcii a intrigách vo Vatikáne. Zverejnil ich pápežov osobný komorník Paolo Gabriele. Hovorca Vatikánu Federico Lombardi však vyhlásil, že o VatiLeaks sa na konkláve diskutovať nebude.

Medzi kardinálov sa zamiešal falošný biskup

Do skupiny kardinálov, ktorí sa od pondelka vo Vatikáne pripravujú na začiatok voľby nového pápeža, sa na chvíľu dostal aj "falošný biskup". Talianskeho muža oblečeného do nepravej biskupskej róby však odhalili a príslušníci Švajčiarskej gardy ho vyvliekli z rokovacej sály plnej kardinálov.

Talian reportérom povedal, že sa volá "Basilius" a je členom "talianskej pravoslávnej cirkvi", v skutočnosti však nič také neexistuje. Ešte pred svojím odhalením pre médiá vyhlásil, že katolícki biskupi obvinení z krytia pedofílie "urobili chybu, keď presúvali kňazov" do iných miest.


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok