Rozsudok mladíka v Rusku. Dostal desať rokov za podpálenie odvodového úradu

ta3
16.8.2023 22:58

Ruský súd odsúdil Andreja Petrauskasa na desať rokov väzenia za pokus o podpálenie vojenského registračného a odvodového úradu, oznámila v stredu nezávislá ľudskoprávna organizácia OVD-Info. Informuje o tom agentúra AFP.

hth
TASR/AP

Ide o najnovší zo série rozsudkov za podpaľačstvo armádnych komisariátov. Počet útokov sa zvýšil po čiastočnej mobilizácii v septembri 2022.

Petrauskasa (ročník narodenia 1998) odsúdili za spáchanie "teroristického činu". V októbri 2022 hodil dva Molotovove koktaily na odvodový úrad v Krasnojarskej oblasti na ruskej Sibíri, napísala organizácia OVD-Info.

Ruská prokuratúra upozornila, že od augusta pokladá všetky prípady poškodenia zariadení súvisiacich s armádou za "terorizmus" alebo "sabotérstvo".

Podpaľačstvo a telefonická kampaň

Ruskí predstavitelia obviňujú Ukrajinu z podnecovania brancov, aby podpaľovali odvodové úrady armády. Podľa nich to spôsobuje telefonická kampaň z Ukrajiny, ktorá sa zameriava predovšetkým na "starších" Rusov.

Hoci sú aj prípady podvedených penzistov-podpaľačov, ostatní podpaľači tak konali preto, lebo odsudzujú inváziu na Ukrajinu a čiastočnú mobilizáciu.

Za protesty proti ruskej vojne na Ukrajine už zadržali tisíce Rusov. Najznámejší odporcovia sú buď vo väzení alebo v exile.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok