FOTO: V Tripolise to poriadne vrie. Boje medzi armádnymi frakciami si vyžiadali desiatky mŕtvych

ta3/TASR
16.8.2023 21:41

Boje medzi armádnymi frakciami v líbyjskom hlavnom meste Tripolis si už vyžiadali 55 mŕtvych a 146 zranených. Zatiaľ nie je jasné, koľko z nich sú civilisti. Najprudšie boje v Tripolise vypukli v pondelok večer.

FOTO: V Tripolise to poriadne vrie. Boje medzi armádnymi frakciami si vyžiadali desiatky mŕtvych
TASR/AP

Zdravotníci predtým hlásili 27 obetí na životoch a 106 zranených. K najnovšej eskalácii v Tripolise došlo po mesiacoch relatívneho pokoja, ktorý nastal po takmer desaťročí občianskej vojny v Líbyi.

Podľa americkej spravodajskej televízie CNN boje vyprovokovalo zadržania plukovníka Mahmúda Hamzu, veliteľovi brigády 444, ktorý chcel v pondelok cestovať z letiska Mitiga v Tripolise. Zadržalo ho znepriatelené zoskupenie ar-Radá, ktoré letisko ovláda.

Následné prestrelky aj s využitím ťažkých zbraní pokračovali až do utorka večera. Postihli najmä juhovýchodné predmestie Tripolisu vrátane civilistami obývanej oblasti.

Boje by mali utíchnuť

Podľa štátnej tlačovej agentúry LANA boje utíchli v utorok neskoro večer po dohode medzi vládou národnej jednoty uznávanou OSN a vyjednávačmi jednotky ar-Radá.

Povstanie v roku 2011 zosadilo dlhoročného vodcu Muamara Kaddáfího a územie Líbye ovládli ozbrojené frakcie bojujúce medzi sebou o moc.

Jednotky ar-Radá a brigáda 444 sú podľa agentúry Reuters považované za najsilnejšie v líbyjskej metropole. Boje medzi nimi zo začiatku tohto týždňa možno považovať za najurputnejšie v tomto roku, konštatovala CNN.

 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok