Dvojica prievidzských materských škôl bude čerpať energiu z obnoviteľných zdrojov

ta3/TASR
16.8.2023 12:27

Materské školy na Ulici J. Matušku a Nábreží sv. Cyrila budú čerpať energiu z obnoviteľných zdrojov. Využijú na to fotovoltické panely. Oba projekty v celkovej hodnote takmer 53-tisíc eur budú škôlky financovať z fondov Európskej únie.

Dvojica prievidzských materských škôl bude čerpať energiu z obnoviteľných zdrojov
TASR/Edmund Örzsik

"Mesto počíta s osadením monokryštalických fotovoltických panelov na výrobu elektriny bez batériového úložiska pre obe MŠ s výkonom desať kilowattpeakov pre každú škôlku," uviedol referent kancelárie primátorky Dalibor Snoha.

Objekty pre projekt samospráva podľa neho vybrala na základe analýzy okolia. "Úlohu zohrali vonkajšie vplyvy, realizácia rekonštrukcie strechy, analýzy dosiahnuteľnej úspory – zníženie prevádzkových nákladov," doplnil s tým, že prioritou bolo dosiahnutie efektívnej ekologickej výroby elektrickej energie z lokálneho obnoviteľného zdroja energie, kde je predpoklad zníženia prevádzkových nákladov a postupná nezávislosť od centrálnej elektrickej siete.

"Podarilo sa nám pripraviť kvalitné projekty, ktorým bola schválená žiadosť o financovanie z Operačného programu Kvalita životného prostredia," zhodnotil vedúci referátu pre projekty a investície mesta Ivan Benca.

Samospráva by podľa neho rada s využívaním fotovoltických panelov postupne pokračovala aj pre ďalšie objekty. "Bude však záležať, aké výzvy budú vyhlásené a či budeme schopní pripraviť všetky potrebné podklady v termínoch," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok