VIDEO: Zlé podmienky a úmrtia robotníkov. Vláda a odborníci sa aj mesiace po šampionáte v Katare navzájom obviňujú

ta3/Patrik Mindžák, CNN
17.8.2023 00:00

Dlhé hodiny práce v extrémnych horúčavách podľa niektorých mimovládnych organizácií spôsobili v Katare množstvo úmrtí a ohrozili životy. V roku 2019 výskum publikovaný v časopise Cardiology Journal, ktorý skúmal vzťah medzi smrťou viac ako 1300 nepálskych pracovníkov v rokoch 2009 až 2017, zistil "silnú koreláciu" medzi stresom z tepla a úmrtiami mladých pracovníkov na kardiovaskulárne problémy v letných mesiacoch.

VIDEO: Zlé podmienky a úmrtia robotníkov. Vláda a odborníci sa aj mesiace po šampionáte v Katare navzájom obviňujú
The Guardian

Teplo môže zabíjať

Natasha Iskanderová, profesorka mestského plánovania a verejnej služby na Newyorskej univerzite, povedala, že teplo môže zabíjať "spôsobom, ktorý je mätúci a nejasný". "Výsledkom je, že Katar v úmrtných listoch, ktoré vydal po smrti migrujúcich stavebných robotníkov, dokázal odmietnuť koreláciu medzi tepelným stresom a úmrtiami a namiesto toho tvrdiť, že úmrtia sú spôsobené prirodzenými príčinami," vysvetlila.

Určiť počet "zranených" robotníkov teplom je podľa nej ešte ťažšie, pretože mnohé zranenia sa môžu prejaviť až po rokoch, keď sa migranti vrátia domov a mladí muži "zistia, že ich obličky už nefungujú, trpia chronickým ochorením, alebo že ich srdcia začali zlyhávať a vykazovali úrovne srdcovej slabosti, ktoré sú vysilujúce".

"Teplo zvyčajne samo o sebe nezraňuje," priblížila. "Pracovníci sú vystavení horúčavám a nebezpečenstvám tepla. Fyzicky intenzívna práca, nútené nadčasy, nevhodné podmienky, šikanovanie na mieste – to všetko ovplyvňuje to, ako sú pracovníci vystavení teplu. Okrem toho podmienky mimo pracoviska tiež zvýšili silu škodiť – zlý spánok, nedostatočná výživa alebo miestnosť, ktorá nebola dostatočne chladná, aby umožnila telu zresetovať sa po dni v horúčave," ozrejmila.

Krvavý pohár

Podľa Amnesty International katarské úrady nevyšetrili "tisíce" úmrtí migrujúcich robotníkov za posledné desaťročie "napriek dôkazom o súvislostiach medzi predčasnými úmrtiami a nebezpečnými pracovnými podmienkami". To, že sa tieto úmrtia nezaznamenávajú ako súvisiace s prácou, bráni rodinám v tom, aby dostávali kompenzáciu, uvádza skupina presadzovania práv.

Ella Knightová z Amnesty International pre CNN Sport ozrejmila, že jej organizácia bude naďalej tlačiť na Katar, aby "dôkladne vyšetril" úmrtia zahraničných robotníkov vrátane tých v minulosti, aby "zaistila, že rodiny zosnulých budú mať príležitosť obnoviť svoj život".

Preto sa pýta: "Skutočnosť, že vyšetrovanie úmrtí migrujúcich pracovníkov sa často neuskutočňuje, vylučuje možnosť zavedenia väčšej ochrany, pretože ak neviete, čo sa s týmito ľuďmi skutočne deje, ako potom môžete zaviesť a presadiť účinné opatrenia na zvýšenie ich ochrany?"

Barun Ghimire je právnik v oblasti ľudských práv, ktorého práca sa zameriava na vykorisťovanie Nepálčanov pracujúcich v zahraničí. Prezradil, že rodiny, ktoré obhajuje, nedostali uspokojivé informácie o smrti svojich blízkych. 

"Rodiny posielajú mladého a zdravého člena rodiny do práce a potom dostanú správu, že zomrel," hovorí. Minulý rok sa nechal počuť, že "majstrovstvá sveta v Katare sú pohárom zaliatym krvou – krvou migrujúcich pracovníkov."

Pomohlo nové nariadenie?

Katarský vládny predstaviteľ opísal CNN, že došlo ku "konzistentnému poklesu" úmrtnosti migrujúcich pracovníkov, vrátane poklesu porúch spôsobených tepelným stresom, "z veľkej časti vďaka našej komplexnej legislatíve o tepelnom strese". "Katar vždy uznával, že je ešte potrebné urobiť veľa práce, najmä brať na zodpovednosť bezohľadných zamestnávateľov. Systémová reforma sa neuskutoční zo dňa na deň a zmena správania každej spoločnosti si vyžaduje čas, ako to je v prípade ktorejkoľvek krajiny na svete," priblížil.

"Uvedomujeme si, že tepelný stres je v letných mesiacoch v Katare osobitným problémom," pokračoval. "V máji 2021 Katar zaviedol požiadavku, aby spoločnosti vykonávali každoročné zdravotné kontroly pre pracovníkov, ako aj povinné hodnotenie rizík práce vo vonkajšom prostredí. Od spoločností sa očakáva, že ak je to možné, prijmú flexibilný, samostatne monitorovaný pracovný čas, upravia striedanie zmien, budú presadzovať pravidelné prestávky či poskytnú bezplatnú studenú pitnú vodu."

Iskanderová oponovala, že "nariadenie vychádzalo z predpokladu, že pracovníci budú môcť podľa potreby regulovať tempo a odpočívať vždy, keď budú vystavení tepelnému stresu".

Každé leto katarskí inšpektori práce vykonajú tisíce neohlásených návštev na pracoviskách po celej krajine, aby zabezpečili dodržiavanie pravidiel tepelného stresu, priblížil. "V období od júna do septembra 2022 sa nariadilo zatvorenie 382 pracovísk pre porušenie pravidiel," dodal katarský vládny predstaviteľ. 

Kto sú skutoční hrdinovia?

Uvádzalo sa, že FIFA vyzvala krajiny, ktoré sa zúčastnili minuloročných majstrovstiev sveta, aby sa po začiatku turnaja zamerali na futbal. FIFA potvrdila CNN, že list podpísaný prezidentom FIFA Giannim Infantinom a generálnou sekretárkou riadiaceho orgánu Fatmou Samourovou sa poslal 3. novembra (pozn. red: 17 dní pred začiatkom šampionátu) 32 krajinám, ale jeho obsah federácia neprezradila.

Viaceré európske federácie však vydali spoločné vyhlásenie, v ktorom uviedli, že budú na turnaji viesť kampaň o ľudských právach za migrujúcich pracovníkov a chcú pre nich vytvoriť kompenzačný fond.

Iskanderová ešte priblížila, že "jednou z vecí, ktoré neboli zahrnuté v spravodajstve o majstrovstvách sveta, bola odbornosť a hrdinstvo robotníkov, ktorí postavili potrebnú infraštruktúru. "Ich prínos k budovaniu šampionátu je uvádzaný naozaj zriedkavo. Vo všeobecnosti sú robotníci vykorisťovaní a utláčaní," dodala profesorka mestského plánovania a verejnej služby. 

Usporiadanie tohto turnaja nepochybne postavilo Katar pred svetovú pozornosť. Otázkou je, či sa svet aj mohol tešiť zo sledovania toho, čo migrujúci robotníci vybudovali, keďže mohol poznať skutočnú cenu tejto miliardovej extravagancie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok