VIDEO: Obrovský požiar vo Francúzsku! Evakuovali tisíce ľudí, pomáha viac ako 500 hasičov

ta3/čtk, Lenka Klobučníková
14.8.2023 23:18

Kvôli rozľahlému požiaru pri obci Saint-André na juhu Francúzska v pondelok evakuovali vyše 3000 ľudí, najmä rekreantov z kempov, napísal server denníka Le Figaro.

VIDEO: Obrovský požiar vo Francúzsku! Evakuovali tisíce ľudí, pomáha viac ako 500 hasičov
Twitter/FranceNews24

 Na mieste zasahuje viac ako 500 hasičov, 13 lietadiel a tri vrtuľníky, napísal na sociálnej sieti X francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin.

Požiar vzplanul okolo 17:00, za zhruba päť hodín pohltil 480 hektárov vegetácie, uviedol server L'Indépendant. Podľa hasičov sú plamene veľmi agresívne a rýchlo sa šíria, hustý dym je vidieť veľmi ďaleko. Dve z lietadiel slúžia na mapovanie šírenia ohňa a koordináciu zásahu.

Obkľúčení plameňmi

Evakuácia sa dotkla obyvateľov niekoľkých rodinných domov na okraji obce a nakupujúcich v supermarkete. Viac ako 2500 turistov z kempu Bois Fleuri muselo opustiť svoje zázemie a presunulo sa do telocvične v obci Argelès-sur-Mer. Zhruba 1000 ľudí sa muselo evakuovať z iného kempu v rovnakej oblasti, napísal server l'Indépendant.

"Sme skutočne obkľúčení," uviedol starosta Saint-André. "Situácia sa zhoršila a nevyzerá, že by sa mala upokojiť," povedal stanici BFM TV Alexandre Abrassart z obce Argelès-sur-Mer a dodal, že počul 30 detonácií.

V súvislosti s požiarom v meste Grasse zadržali jednu osobu 

Polícia zadržala 47-ročného muža v spojitosti s požiarom v bytovom dome v meste Grasse na Francúzskej riviére, ktorý si vyžiadal troch mŕtvych a troch zranených. Podozrievajú ho z podpaľačstva.

Kamerový systém zaznamenal, že muž odchádzal z domu v nedeľu v skorých ranných hodinách dve minúty pred vypuknutím požiaru, uviedla prokuratúra. Podozrivý, ktorý mal podstúpiť psychiatrické vyšetrenie, účasť na tomto čine poprel. 

Jeden zo zranených je stále v kritickom stave.

Vyšetrovatelia predpokladajú, že požiar v historickom centre Grassu bol založený úmyselne, dodala prokuratúra. Požiar zasiahol vrchné tri poschodia domu. Hasičov privolali miestni obyvatelia okolo 03.00 h SELČ. Našli telo osoby, ktorá vyskočila von a dopadla pred budovu, a vo vnútri ďalšie dve mŕtve telá.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok