Londýn vyslal stíhačky proti ruským bombardérom. Monitorovali ich prelet severne od Škótska

ta3/čtk
14.8.2023 18:00

Británia uviedla, že jej stíhacie lietadlá Typhoon v pondelok zachytili a monitorovali prelet dvoch ruských bombardovacích lietadiel v medzinárodnom vzdušnom priestore severne od Škótska, napísala agentúra Reuters. Moskva krátko predtým oznámila, že vyslala stíhacie lietadlo na odradenie nórskeho armádneho lietadla, ktoré sa približovalo k ruskej hranici nad Barentsovým morom pri Arktíde, uviedla agentúra AFP.

Londýn vyslal stíhačky proti ruským bombardérom. Monitorovali ich prelet severne od Škótska
TASR/ AP

"Piloti dnes ráno odštartovali v stíhačkách Typhoon, aby zachytili dvoch ruských diaľkových bombardérov a monitorovali ich prelet severne od Shetlandských ostrovov, pripravení čeliť prípadnej hrozbe pre územie Spojeného kráľovstva," uviedol námestník britského ministra obrany James Heappey.

Ruské ministerstvo obrany k druhému incidentu uviedlo, že po stretnutí s ruským lietadlom sa zahraničný stroj obrátil a odletel. Moskva dodala, že lietadlo nórskych síl identifikovala ako námorné hliadkové lietadlo Boeing P-8A Poseidon. Vzdušný priestor nebol narušený a všetko sa dialo s rešpektom k medzinárodným pravidlám, dodala Moskva podľa agentúry AFP.

Ruské bombardéry hlási aj Holandsko

K tretej operácii podobného typu v pondelok došlo medzi Holandskom a ruskými lietadlami v blízkosti holandských hraníc. Holandské ministerstvo obrany uviedlo, že dnes skoro ráno nasadilo dve stíhačky F-16, keď boli vo vzdušnom priestore Holandska zaznamenané dva ruské bombardéry. "Nestáva sa to často, ale dnešný incident ukazuje dôležitosť rýchleho nasadenia," uviedlo ministerstvo podľa agentúry AP.

Je ohrozený vzdušný priestor?

V posledných rokoch, ešte pred začiatkom vojny na Ukrajine, sa množili incidenty medzi ruskými lietadlami a lietadlami krajín Severoatlantickej aliancie, medzi ktorej členmi patrí aj Nórsko. Najčastejšie išlo práve o sprievod vojenských strojov, ktoré sa nachádzali v blízkosti vzdušného priestoru aliančnej krajiny. Medzi Ruskom a členmi NATO sa podobné situácie obvykle dejú nad Baltským morom, niekedy aj nad Čiernym morom alebo inde, uviedla AFP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok