Do vriacej alebo do studenej vody? Jednoduchý trik, ako variť zeleninu, si zapamätá aj dieťa

TA3/zm
27.8.2023 10:00

Ak idete variť zeleninu, dávate ju do studenej vody alebo najskôr počkáte, kým sa voda v hrnci dostane do varu a pridáte ju potom? Odpoveď na túto otázku je taká jednoduchá, že akúkoľvek zeleninu s týmto trikom zvládne uvariť aj dieťa.

Do vriacej alebo do studenej vody? Jednoduchý trik, ako variť zeleninu, si zapamätá aj dieťa
Freepik

Zdá sa to ako jednoduchá vec, uvariť zeleninu. No niekedy je rozvarená a inokedy tvrdá, akoby bola surová. Možno je problém v tom, že nepoznáte zázračné pravidlo jej varenia.

Pravidlo vody

Je to veľmi jednoduché a treba si zapamätať len jednu vec. Ak idete variť zeleninu, ktorá rástla pod zemou, dáva sa do studenej vody. Platí to hlavne pre koreňovú zeleninu, ako je mrkva, petržlen, zeler či cvikla. Keďže plod dozrieval v chladnejšom prostredí pôdy, pripravuje sa aj v chladnej vode.

Naopak, zelenina, ktorá rástla nad zemou, patrí do vody až vtedy, keď vrie. Tiež to dáva logiku, keďže plody dozrievali počas slnečných dní a sú zvyknuté by vyššie teploty, tie im svedčia aj pri príprave.

Zemiaky či polievka

Keď si prenesiete toto pravidlo do praxe, zistíte, že sa ním často intuitívne riadite. Napríklad zemiaky vždy vkladáme do studenej osolenej vody a až potom ich privedieme do varu. No keď si predstavíte polievku, ktorá je častokrát z koreňovej zeleniny, možno si uvedomíte, že v tomto prípade ste na to išli zle. Voda by mala najskôr zovrieť, až potom by sa mala zelenina do nej pridať. Ak robíte vývar a začínate najskôr prípravou mäsa, zvyčajne pravidlo dodržíte. No v prípade čisto zeleninových polievok sa môže stať, že zvolíte zlý postup.  

Témy: zelenina jedlo
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok