Domáci bujón: Príprava je síce dlhšia, ale tá chuť sa s kupovaným nedá porovnať!

TA3/zm
26.8.2023 10:00

V každej relácii o varení ste zrejme videli, že bujón profesionáli používajú neradi. Platí to však len v prípade kupovaných kociek, ak si pripravíte toto dochucovadlo doma, bude to celkom iná téma.

Domáci bujón: Príprava je síce dlhšia, ale tá chuť sa s kupovaným nedá porovnať!
Pexels

Bujón nájde svoje využitie nielen v polievkach, ale aj omáčkach. Ak si pripravíte doma, bude poctivý a chutný tak, že sa s ním ten z obchodu nedá ani porovnať.

Suroviny

Pripravte si pol kila mäsa. Je len na vás, či použijete kuracie alebo hovädzie kúsky. Rovnako budete potrebovať pol kila koreňovej zeleniny, môžu to byť dokonca zvyšky z čistenia mrkvy, zeleru, petržlenu alebo cibule. Nasekajte aj štyri hrste byliniek, ideálna je petržlenová alebo zelerová vňať a tymian. Z dochucovadiel bude potrebných 200 gramov hrubozrnnej soli, asi 5 guličiek celého čierneho korenia a 2 bobkové listy. Skrátka nič, čo by ste nemali aj bežne doma.

Postup

Mäso a zeleninu nakrájajte na malé kúsky a dajte ich opekať nasucho do hrnca. Tuk rozhodne nepoužívajte, ale ingrediencie poriadne miešajte. Až keď začne mäso chytať zlatistú farbu, zalejte suroviny 100 ml vody. Na miernom plameni povarte pod pokrievkou asi 10 minút.

Až potom pridajte bylinky, soľ a korenie. Varte za občasného miešania ďalších 20 minút.

Zmes je pripravená a vo výkonnom mixéri ju treba rozmixovať dohladka. Potom stačí naplniť do sklenených pohárov s viečkom a po vychladnutí skladovať v chladničke.

Témy: jedlo bujón
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok