Šedé rozvody: Rozpad manželstva po päťdesiatke začína byť trendom nielen vo svete

TA3/zm
24.8.2023 16:00

Dlhoročné manželstvá nemusia byť vôbec tak ideálne, ako na pohľad vyzerajú. No vo vyššom veku si mnoho párov povie, že už rozvod v ich prípade nemá zmysel. No to sa podľa odborníkov každým rokom mení a čoraz viac vzťahov sa rozpadá.

Šedé rozvody: Rozpad manželstva po päťdesiatke začína byť trendom nielen vo svete
Freepik

Už to nejako spolu „doklepnúť“ alebo ísť každý svojou cestou, keďže deti opustili hniezdo? Podľa prieskumov na túto otázku manželské dvojice čoraz častejšie odpovedajú rázne – rozvodom. 

Šedé rozvody

Pojmom šedý rozvod, z anglického označenia grey devorce, označujeme rozpad manželstva po päťdesiatke. Prívlastok šedý má symbolizovať farbu šedivých vlasov a naznačovať, že sa týka skupiny ľudí v preddôchodkovom alebo dôchodkovom veku. Oproti deväťdesiatym rokom počet takýchto rozvodov stúpol dvojnásobne. Dôvodov je pritom viacero.

Životná úroveň

Ostať spolu, aj keď nie je všetko ideálne, bolo dlhodobo akýmsi spoločenským tlakom. Americkí psychológovia však poukazujú na to, že po roku 2000 už nie je rozvod žiadnou hanbou, čo je jeden z dôvodov, prečo sa manželia aj vo vyššom veku rozhodnú ísť každý svojou cestou. Druhým faktorom je priemerne vyšší vek, ktorého sa dožívame, a tak päťdesiatka neznamená žiaden koniec. Stále je pred vami mnoho rokov, ktoré môžete stráviť zmysluplnejšie a najmä spokojnejšie po boku nového partnera. Do tretice treba zobrať do úvahy zmenu, ktorá nastala v ekonomickej stabilite. Už to nie je spravidla muž, kto zabezpečuje rodinu a ženy sa dokážu plnohodnotne o seba postarať.

Nespokojné ženy

Aj podľa slovenských štatistík takýchto rozpadov manželstiev pribúda, no to čo sa mení je osoba, ktorá o rozvod žiada. Dlhodobo sa pripisovala vina mužom, ktorí po päťdesiatky chytili druhú pubertu a zapálili sa im lýtka. No čoraz častejšie sú nespokojné aj ženy. Hlavným dôvodom býva nedostatok komunikácie a intimity, následkom čoho sa manželsky cítia skôr ako kuchárky, upratovačky alebo slúžky. A je tu ešte jeden rozdiel. Muži zvyčajne konajú rozvážne, a tak k rozvodu vo vyššom veku pristupuj, až keď majú zadné vrátka, zvyčajne v podobe novej partnerky. No ženy sú aj v tomto smere oveľa impulzívnejšie a neboja sa samoty, preto za ich žiadosťou o rozvod nikto tretí nemusí byť.

Témy: Vzťahy rozvod
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok