Parmezán a jeho pravidlá: Syr treba špeciálne skladovať a na strúhadlo tiež zabudnite

TA3/zm
24.8.2023 08:00

Parmezán patrí medzi obľúbené syry. Na rozdiel od ostatných mliečnych výrobkov tohto druhu, k talianskej špecialite treba aj špeciálne pristupovať.

Parmezán a jeho pravidlá: Syr treba špeciálne skladovať a na strúhadlo tiež zabudnite
Freepik

Dlho zrejúci syr, ktorý pochádza z Talianska, má svoje pravidlá skladovania aj konzumovania. Naučte sa narábať s parmezánom správne.

Zabudnite na krájanie

Keďže parmezán má špecifickú, zrnitú textúru, odborníci z gastronómie neodporúčajú tento syr krájať klasickým nožom. Oveľa viac chute si zachová, keď sa naláme. Aj strúhadlá na syr sa predávajú špeciálne, určené priamo na parmezán. Hoci sa podávajú bežne aj malé hobliny, oveľa viac si túto pochúťku vychutnáte, ak bude parmezán nasekaný na väčšie plátky.

Skladovanie v chladničke

Parmezán si aj pri skladovaní vyžaduje celkom iný prístup než pri ostatných druhoch syra. Vyhovuje mu najteplejšie miesto v chladničke, čo je spodný box na zeleninu alebo najvyššia polička.

Správne balenie

Suché syry, medzi ktoré radíme aj parmezán, potrebujú v chladničke dýchať. Nie však natoľko, aby ich povrch zoschol. A to je hotová alchýmia, odhadnúť správnu mieru. Vyrieši to za vás papier na pečenie. Najskôr ho poriadne pokrčte v rukách, aby sa lepšie ohýbal. Potom doň parmezán zabaľte. Podobnú službu vám urobí aj papierový obrúsok. Vyhnúť by ste sa však určite mali plastovým nádobám, potravinovým fóliám aj alobalu.

Potrite maslom

Šéfkuchári odporúčajú pri skladovaní parmezánu ešte jeden malý trik, ktorý predĺži trvanlivosť tohto syra. Potrite ho troškou masla, vďaka čomu nebude vysychať tak rýchlo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok