Možno ste doteraz nežehlili správne: Na nastavenie dosky existuje jednoduchý vzorec

TA3/zm
22.8.2023 16:00

Žehlenie nepatrí práve medzi obľúbené domáce práce. A ak je aj pre vás táto činnosť ako za trest, uľahčite si ju. Existuje niekoľko pravidiel, vďaka ktorým bude vyrovnávanie bielizne aspoň o niečo jednoduchšie a rýchlejšie.

Možno ste doteraz nežehlili správne: Na nastavenie dosky existuje jednoduchý vzorec
Freepik

Existuje pár výnimiek a sú ľudia, ktorí pri žehlení relaxuje. No vo všeobecnosti platí, že to nie je populárna činnosť a väčšina z nás ju považuje za nutné zlo. Čo môžete, to radšej ani nežehlíte a tých pár kusov, ktoré sa bez vyrovnania nezaobídu, žehlíte s veľkým sebazaprením. Tak si poďte uľahčiť. 

Hromadenie bielizne

Prvým krokom, ako nemať nechuť ku žehleniu je robiť ho pravidelne. Vyhnete sa tak tomu, že sa vám nahromadí obrovská kopa, pri ktorej by ste strávili celé hodiny. A potom sa nik nemôže čudovať, že ide o jednu z najmenej obľúbených domácich prác. Dajte si zásadu, že každú várku vytiahnutú z práčky roztriedite na veci, ktoré sa žehliť nemusia a ktoré si to vyžadujú. A spravíte to ihneď.

Druhou možnosťou je schovávať do skríň nevyžehlené kusy a žehliť vždy po jednom, keď sa chystáte obliecť si danú vec. To však znamená, že by ste si oblečenie museli chystať minimálne deň vopred.

Nie celkom suché

Stále platí, že vyžehliť veci priamo zo sušiaka je dobrý nápad a dáme vám o argument naviac. Kým je bielizeň jemne vlhká, narobíte sa menej a vyrovnanie látky ide aj žehličke oveľa jednoduchšie. Znamená to skrátenie času aj menej tlačenia na plochu. Samozrejmosťou by malo byť nastavenie správneho programu podľa typu látky, pričom platí, že žehliť sa začína od najjemnejších tkanín, ktoré potrebujú aj najmenej teploty, až po tie najhrubšie.

Nastavenie žehliacej dosky

A možno je nechuť k žehleniu vo vašom prípade spôsobená len tým, že vás po tejto činnosti bolí chrbát. V takom prípade zrejme nemáte nastavenú správnu výšku dosky. Existuje veľmi jednoduchý vzorec, podľa ktorého by ste sa mali riadiť, aby ste si neničili chrbticu. Ideálna výška dosky je taký, keď na žehliacu plochu dokážete položiť celé dlane bez toho, aby ste akokoľvek museli ohnúť ruky. Väčšina žien teda zistí, že má dosku nastavenú privysoko, čo vedie k bolestiam nielen chrbtice, ale aj zápästí alebo následne hlavy.  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok