Obľúbené dobroty premenené na kocky cukru: V kečupe ich je oveľa viac ako v džúse

TA3/zm
21.8.2023 16:00

Nejde vyslovene len o sladkosti, cukor nájdete aj v mnohých iných potravinách. Pozrite sa, koľko kociek cukru obsahujú niektoré z nich, ktoré bežne jete bez výčitiek.

Obľúbené dobroty premenené na kocky cukru: V kečupe ich je oveľa viac ako v džúse
Freepik

Niekedy počítame kalórie a pritom si neuvedomujeme, že sacharidy sú aj v iných než len typicky sladkých pokrmoch. Koľko cukru je kečupe, džúse či sladených nápojoch?

Rafinovaný cukor

Cukor nie je len zlý, sacharidy sú potrebné aj pre vyváženú stravu. Niečo iné je však rafinovaný cukor, ktorý je pridávaný do potravín, ktoré koľkokrát sladko ani nechutia. Dobrým príkladom je pečivo. Nemusí byť predsa sladké, ale cukor obsahuje. Tak napríklad jedna žemľa na hamburger obsahuje 7 kociek cukru, pričom taká kocka váži priemerne 4 gramy.

Nápoje

Pozrime sa aj na niektoré z obľúbených nápojov premenených na kocky cukru. V litri pomarančového džúsu ich je asi 20, kým v kolových a iných sýtených sladených nápojoch ich je priemerne v rovnakom množstve až 60.

Dochucovadlá

Pozor si treba dávať aj na omáčky a iné dochucovadlá, ktoré síce prvoplánovo nechutia sladko, ale cukor sa v nich používa najmä ako konzervant. Spomedzi všetkých je z pohľadu rafinovaného cukru najväčším strašiakom kečup. Hoci na posedenie nikto nezje kilo, ale takéto balenie premenené na kocky cukru ich obsahuje až 56!

Zdravšie alternatívy

Cukru sa nevyhneme a vlastne ani nechceme, treba však myslieť na zdravšie sladenie. Ideálne je pripravovať si stravu doma, tak viete, koľko sladidla ste použili. No ak to inak nejde, aj zdravšie alternatívy sladkostí sú možnosťou. Pre porovnanie, v klasickej sušienke je 8, kým v müsli tyčinke len 3 kocky cukru.       

Témy: cukor jedlo
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok