Podkopával bezpečnosť? Pučisti z Nigeru chcú stíhať zvrhnutého prezidenta za velezradu

ta3 TASR
14.8.2023 07:19

Vodcovia prevratu Nigeri, ktorí zvrhli demokraticky zvoleného prezidenta Mohameda Bazouma, ho budú súdne stíhať za "velezradu" a "podkopávanie bezpečnosti" krajiny. Oznámili to v nedeľu večer vo vyhlásení odvysielanom v štátnej televízii, informovala agentúra AFP.

Nepáčia sa im sankcie

Pučisti tvrdia, že zhromaždili dôkazy, ktoré použijú "na stíhanie zosadeného prezidenta a jeho miestnych a zahraničných spojencov pred príslušnými národnými a medzinárodnými orgánmi za velezradu a podkopávanie vnútornej a vonkajšej bezpečnosti Nigeru", uvádza sa vo vyhlásení prečítanom plukovníkom Amadouom Abdramanom.

Bazouma s rodinou zadržiavajú od prevratu z 26. júla v prezidentskom paláci v hlavnom meste Niamey. Pučisti uviedli, že neobsadili Bazoumovu rezidenciu a prezident stále môže slobodne komunikovať so svetom. Tvrdia tiež, že 63-ročného Bazouma pravidelne navštevuje jeho lekár.

Vodcovia prevratu vo vyhlásení tiež kritizovali "nezákonné, neľudské a ponižujúce sankcie" uvalené 30. júla Hospodárskym spoločenstvom západoafrických štátov (ECOWAS), ktoré pozastavilo finančné a obchodné transakcie s Nigerom. Tieto sankcie spôsobujú nedostatok liekov, potravín a výpadky dodávok elektriny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok