Do politiky sa hrnú nové tváre. Aké nápady majú Jakab, Šaško, Kuna a Hargaš?

ta3/Soňa Búranová, Rasťo Iliev
13.8.2023 14:33

Na kandidátkach politických strán do predčasných parlamentných volieb sa okrem dobre známych politikov objavili aj nové tváre. Čo ich zaujíma a čo chcú presadiť? V relácii V politike diskutovali Július Jakab (OĽANO), Kamil Šaško (Hlas-SD), Ladislav Kuna (SASKA) a Ján Hargaš (Progresívne Slovensko).

lkjg_2.jpg
TA3

Kto sú nové tváre?

Šaško je ekonomickým expertom Hlasu a kandiduje z 20. miesta. Tvrdí, že Slovensko sa prepadlo do systémovej chudoby a ľuďom z nej pomôže jedine strana Petra Pellegriniho. "Je veľmi dôležité, aby sa konečne vrátil späť do centra pozornosti akejkoľvek politickej strany človek. V každej fáze života - od narodenia až po dôstojnú starobu - a to v každom regióne Slovenska," povedal. 

Hovorí, že členovia Hlasu trávia posledné týždne práve v regiónoch. To, čo im vraj ľudia hovoria, je na míle vzdialené od toho, o čom hovoria politici napríklad v Bratislave. Pripomenul, že za posledné tri roky Slováci rekordne schudobneli. "Ľudí jednoducho trápi, ale nielen ľudí, ale aj firmy a samosprávy, že štát im nedokázal efektívne pomôcť počas najväčších kríz," uviedol.

Jakab ide do volieb ako dvojka na kandidátke OĽANO. Pôsobí ako krízový manažér. Hovorí, že sa rozhodol kandidovať preto, lebo ho presvedčili okolnosti. "Viem, v akom stave sme prevzali štát - s prázdnou kasou. S tým sa bolo treba vysporiadať, zdedili sme najťažšie krízy. Bojovali sme s nimi a priniesli sme výsledky," informoval.

Hargaš sa považuje za digitálneho lídra. Pracoval v komerčnej sfére v neziskovom sektore a tri roky v rezorte investícií - pôsobil ako štátny tajomník. Na žiadosť Veroniky Remišovej bol prepustený. Tvrdí, že doteraz nevie, prečo sa to stalo. Objavil sa na 31. mieste kandidátky Progresívneho Slovenska. Hovorí, že kedysi v informatizácii fungovalo skorumpované prostredie a bolo ho potrebné "rozbiť". Podľa jeho slov dosiahli noví zamestnanci desiatky miliónov úspor. 

"Firmy nesúťažili podľa toho, ktorá je najkvalitnejšia alebo najlacnejšia pre štát, ale podľa toho, kto sa najlepšie pozná s oligarchami Smeru. Práca, ktorú sme odviedli, už dnes prináša prvé úspechy," oznámil. Myslí si, že ministerstvo stojí za tým, že zo zahraničia chce voliť v predčasných voľbách rekordný počet ľudí. "Štát poskytol jednoduchú onlinovú službu na pár klikov," okomentoval. Chce, aby sa zo Slovenska stala krajina, kde bude takýchto služieb oveľa viac.

Kuna, najmladší zo štvorice, sa nachádza na 25. mieste kandidátky strany SASKA. Jej cieľom je pripraviť čo najlepšie mladých ľudí do života. Kuna chce, aby sa Slováci žijúci v zahraničí vrátili domov. "Máme problém, že keď mladí ľudia odídu do zahraničia študovať, je už pomerne ťažké ich dostať späť. Podmienky na život sú tam lepšie ako u nás," tvrdí. 

Preto sa doteraz snažil pretláčať napríklad balíček šiestich riešení pre medikov. Verí, že ak sa ich podarí emplementovať, pomôže to, aby niektorí lekári zostali na Slovensko. Nemyslí si, že riešením je silný štát, ale silný program a strany, ktoré ho ponúkajú. 

Celú časť relácie V politike si môžete pozrieť nižšie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok