Teplota stúpne, no dážď neočakávajte. Výraz búrky z tepla je nezmysel, uvádza SHMÚ

ta3/Soňa Búranová
13.8.2023 10:26

Slovenský hydrometeorologický ústav informuje, že Slovensko zasiahne silnejúci prílev teplého a vlhkého vzduchu. Začne k nám prúdiť od juhozápadu. Teplota sa po prvý raz v tomto týždni priblížila k 30 stupňom. Meteorológovia v sobotu avizovali, že prúdenie teplého vzduchu k ďalších dňoch ešte trochu zosilnie.

Tragédia v Maďarsku. Štvorročné dievčatko, ktoré zabudli v mikrobuse, zomrelo
TASR/Roman Hanc

Na pravú mieru

Teplota by už v nedeľu (13. augusta) mala vystúpiť na 30 stupňov. Inak to nebude ani v ďalších dňoch. Zároveň stúpne vlhkosť vzduchu. "Bude dusno, ojedinele až silno dusno. Napriek teplému a vlhkému vzduchu však nepočítajte s tým, že nás schladia búrky," píše SHMÚ s tým, že pravdepodnosť ich výskytu je mizivá. "To demonštruje nezmyselnosť výrazu 'búrky z tepla'," dodal jeden z meteorológov na sociálnej sieti.

V komentári vysvetlil, že ľudia si toto slovné spojenie pamätajú ešte z histórie, no v textovej predpovedi by vraj išlo "o úplne zbytočný dodatok". "Toto bol hovorový výraz, ktorý už našťastie vypadáva zo slovníka, pretože teplo/teplé počasie nie je ingredienciou, ktorá je nutná pre vznik búrok. Búrky môžu vznikať aj v zime, dokonca v studenom arktickom vzduchu," napísal.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok