Bulhari pre malý dopyt odpájajú tepelné elektrárne

SITA
4.3.2013 09:18

Prevádzkovateľ bulharskej elektrickej rozvodnej siete, spoločnosť ESO, nariadila zatvorenie šiestich blokov troch významných uhlím poháňaných tepelných elektrární.

Bulhari pre malý dopyt odpájajú tepelné elektrárne
SITA

Zastavenie prevádzky sa týka troch z ôsmich blokov v elektrárni Maritsa Východ 2 na juhovýchode Bulharska, ktorá je najväčšou termálnou elektrárňou v krajine s výkonom 1 600 megawattov. Pracovať prestanú aj dva zo štyroch blokov elektrárne Maritsa Východ 3 a jeden blok elektrárne Maritsa Východ 1, ktorú prevádzkuje americká spoločnosť AES Group.

Tá je najväčším priemyselným investorom v Bulharsku od čias pádu železnej opony v roku 1989. Tri tepelné elektrárne Maritsa Východ vyrábajú približne 40 % elektriny v krajine.

Produkcia energie v odstavených blokoch sa opäť začne, keď stúpne spotreba elektriny a vývoz dosiahne normálnu úroveň, informovala spoločnosť ESO s tým, že odstavenie časti elektrární nebude mať vplyv na koncové ceny energie.

Verejná debata o nich sa začne v pondelok, pričom v utorok by sa malo rozhodnúť o ich budúcej úrovni. Štátny regulátor navrhuje zníženie regulovaných cien pre domácnosti o 6,9 %, jednotlivých distribútorov sa však pravdepodobne dotkne rozdielnou mierou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok