Nástupca Sagana? Svrček získal bronzovú medailu na MS do 23 rokov

ta3 TASR
12.8.2023 17:28

Slovenský cyklista Martin Svrček vybojoval bronz v pretekoch s hromadným štartom do 23 rokov na MS v Škótsku. Na 168,4 km dlhej trase z Loch Lomond do Glasgowa zaostal za víťazom Axelom Laurancem z Francúzska o dve sekundy. Do cieľa prišiel naraz so strieborným Portugalčanom Antoniom Morgadom.

Rozhodnúť musela cieľová fotografia

Začiatok pretekov poznačil dážď, niekoľko pádov i porúch. Do úniku sa dostala desaťčlenná skupina ešte pred stúpaním na Crow Road. V tejto fáze sa Svrček (Soudal Quick-Step) držal v balíku aj s ostatnými krajanmi Pavlom Rovderom (Dukla Banská Bystrica), Simonom Nagyom (Dukla), Filipom Lohinským (Dukla) a Samuelom Kováčom (Cycling Academy Trenčín). Lohinský bol tiež medzi jazdcami, ktorých postihli mechanické problémy.

Pelotón dostihol únik ešte pred príchodom na technický okruh v Glasgowe, viac než 100 kilometrov pred cieľom. Po chvíli sa vytvoril ďalší a balík sa zredukoval na zhruba 30 pretekárov. V tejto skupine nechýbal Svrček, vyhol sa pádu a 50 kilometrov pred cieľom skúsil zaútočiť a viedol hlavný balík. 

Asi 44 kilometrov pred cieľom bol v skupine prenasledovateľov a v úniku nakoniec zostal len Laurance. Toho päťčlenná skupina tesne pred cieľom už nedostihla a o výsledkoch na 2. až 5. mieste musela po špurte rozhodnúť cieľová fotografia.

Pripravil sa

"Trať bola dosť technická, náročná na výkonnosť a mali sme aj dážď. To všetko mi vyhovuje, cítil som sa ako favorit. Škoda, že chalani v mojej skupine asi nechceli vyhrať," opísal Svrček svoje dojmy po pretekoch pre Slovenský zväz cyklistiky. "Trocha som to čakal, minulý týždeň som sa dobre pripravil a cítil som veľkú sebadôveru," dodal mladý pretekár.

"Keď sa vzdialil únik, pozeralo sa na to ťažko. Potom sa ocitol v skupine, ktorá s ním nechcela spolupracovať. On to však zvládol a ukázal nám, že sa máme v najbližších rokoch na čo tešiť," povedal k pretekom Jakub Vančo, športový riaditeľ reprezentácie do 23 rokov.  

Ani jeden zo zvyšných štyroch slovenských jazdcov preteky nedokončil. Rovder a Lohinský spadli po príchode na technický okruh a pád utrpel aj Nagy. Ten strácal spolu s Kováčom okolo desať minút, obaja odstúpili zhruba 20 kilometrov pred cieľom. 

Pre Slovensko je to druhá medaila z kategórie do 23 rokov, v roku 2007 sa stal majstrom sveta v pretekoch s hromadným štartom Peter Velits.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok