FOTO: Otec bol strieborný, syn bronzový. Tradíciu mena nosím ďalej, hovorí talent Ruffíni mladší

ta3/Patrik Mindžák, TASR
12.8.2023 17:37

Výškar Robert Ruffíni mladší sa postaral o najväčší úspech slovenskej výpravy na 27. atletických ME juniorov v Jeruzaleme. Vo štvrtok 10. augusta 2023 vybojoval bronz v osobnom rekorde 215 cm. V relácii Štúdio ta3 rozprával aj o tom, ako prebiehala jeho príprava na šampionát, aké má plány do budúcna či o slovenských atletických podmienkach.

FOTO: Otec bol strieborný, syn bronzový. Tradíciu mena nosím ďalej, hovorí talent Ruffíni mladší
ta3/Patrik Mindžák

Posúvať sa musí v zahraničí

Cenný kov získal nečakane, keď zo 14 finalistov mal na konte dovtedy najslabší osobný rekord. Kľúčom k úspechu bolo, že sa mu latku vo výške 215 cm podarilo prekonať na prvý pokus. Bronzový lesk medialy bol o to krajší, keďže ešte od konca maja nesúťažil pre natrhnutý väz v členku. Majstrovstvá Európy juniorov tak boli pre neho prvou súťažou po uzdravení.

"Pred rozhodujúcim skokom som mal dlhú pauzu, zhruba 27 minút. Keď som sa rozbiehal, cítil som, že som strašne stuhnutý. Pokus sa mi však podaril pekne, ani som sa nedotkol latky. Bol som mimoriadne koncentrovaný. Ani som si neuvedomil, čo som dokázal," popísal po návrate do Bratislavy bronzový skok Ruffíni, ktorý úspešne kráča v stopách svojho otca.

Róbert Ruffíni starší drží stále slovenský rekord, pod holým nebom má na konte 234 cm. Je presvedčený, že úspechy na mládežníckej úrovni nie sú pre jeho syna a zverenca posledné. "Verím, že o dva roky by mohol prekonať hranicu 230 cm. Určite to však už nebude pod mojím vedením. Ak sa chce v kariére posúvať, bude musieť zrejme zamieriť do zahraničia," priznal.

Splnený cieľ

Devätnásťročný Bratislavčan napodobnil svojho otca a súčasne trénera, ktorý bol na MEJ 1985 v Cottbuse v rovnakej disciplíne strieborný. "Som neskutočne šťastný, ani neverím, čo sa to dnes stalo. Pýtal som sa aj ostatných, či je to vôbec pravda. Neviem, čo mám povedať. Vedel som, že môžem skákať vysoko. Ráno, keď som o piatej vstal, cítil som sa veľmi dobre. Vyšla mi i rozcvička, ale trochu som po kvalifikácii cítil únavu v nohách. Aj rozcvička na štadióne bola celkom fajn. Trochu mi trvalo dostať sa do tempa, ale od prvého pokusu na 205 cm som lietal vysoko. Preto ešte raz škoda, že nepadlo aj 218," povedal člen Slávie UK Bratislava pre portál atletika.sk.

Ruffíniho bronz je jubilejná 10. medaila pre Slovensko na MEJ v ére samostatnosti (1–6–3).  Zlato si v disciplíne vybojoval Švéd Melwin Lycke Holm, syn legendárneho výškara Stefana Holma s 218 cm pred Talianom Edoardom Stromatim (tiež 218 cm).

"Cieľ, ktorý sme si stanovili ešte vlani, sme splnili, všetko vyšlo. Nebyť úrazu s natrhnutým väzom v členku, bola by Robova výkonnosť ešte lepšia. On je maximálny profesionál. Super, veľmi sa teším," uviedol otec a tréner v jednej osobe Ruffíni starší.

Nebrali ho vážne

Pre zranenie, ktoré utrpel v Česku, sme museli improvizovať, povedal v Štúdiu ta3 Ruffíni st. "Museli sme sa pozbierať z toho, čo sa stalo. Veď to ešte nie je koniec sezóny ani kariéry," hovorí. Priznal, že aj keď mal jeho syn ortézu, tak robili rôzne cvičenia, aby druhá noha a telo boli v akej-takej kondícii.

"Pred odjazdom som vedel, že mám formu. Fyzickú kondíciu sme udržali. Už to bolo len na tom, ako sa vysporiadam s technikou. Po kvalifikácii som si veril, že by som vedel skákať veľmi vysoko," priblížil Ruffíni ml.

Otec prezradil, že syna súperi nebrali vážne, keďže pred súťažou si môžu pozrieť štatistiky daného výškara, jeho maximá, aj tie sezónne. "Výhodou však bolo, že skákal prvý. Ak sa mu podarí latky zdolať na prvý pokus, budú z toho nervózni," vyjadril sa s tým, že by bolo pekné, keby sa za dva roky so synom prepracujú k výške 230 cm.

Rok na prípravu

"Na Slovensku stále skáčeme na doskočiskách, aké prekonával Roman Moravec (pozn. red: dokopy sedemnásobný majster Československa v skoku do výšky vonku i v hale, narodil sa v roku 1950). Na rovnakých som skákal aj ja a teraz aj môj syn. Problémom je tiež systém," okomentoval situáciu na Slovensku Ruffíni st.

Syn v relácii prezradil, že v máji zmaturoval a dáva si rok pauzu, ktorú využije na atletickú prípravu. Následne sa chystá na vysokú školu do zahraničia, pravdepodobne do USA, najmä pre potrebné športové, ale aj vzdelávacie podmienky. Cieľom mladíka je tiež postup na olympijské hry v Paríži na základe rebríčka.

Ruffíni st. na záver relácie priznal, že stál pri založení známeho výškarského mítingu Banskobystrická latka. Nie je si istý, či tam bude jeho syn raz súťažiť, keďže nemá s organizátormi dobré vzťahy. "Ak príde ponuka, určite ju zvážim, ale neviem povedať, či ju prijmem alebo nie," dodal bronzový juniorsky medailista.

Celú reláciu Štúdio ta3 s Robertom Ruffínim mladším a jeho otcom Robertom Ruffínim starším si môžete pozrieť nižšie:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok