VIDEO: Krymský akvapark vyhodil z práce tri dievčatá. Tancovali na ukrajinskú pesničku

ta3 čtk
12.8.2023 08:06

Z práce v akvaparku na Ruskom anektovanom ukrajinskom polostrove Krym prepustili tri dievčatá, pretože tancovali na ukrajinskú pesničku. Dievčatá už predtým dostali na súde pokutu za "diskreditáciu ruskej armády".

VIDEO: Krymský akvapark vyhodil z práce tri dievčatá. Tancovali na ukrajinskú pesničku
reprofoto Telegram/Крымский СМЕРШ, Profimedia

Bavili návštevníkov

Mladé ženy sa nakoniec pred kamerou ospravedlnili za svoj čin, vychválili ruského prezidenta Vladimira Putina ako vrchného veliteľa a zaspievali pesničku Vladimir Putin - molodec (Vladimir Putin je chlapík). O prípade informoval na svojom webe aj celoštátny denník Kommersant.

Dievčatá pracovali v akvaparku Mindalnaja rošča (Mandľový háj) ako animátorky, ktoré majú za úlohu baviť návštevníkov. Ich tanec sa ale objavil na videu, ktoré si podľa webu Krym.realiu všimol aj provojnový bloger Alexander Talipov, ktorý spolupracuje s ruskými bezpečnostnými zložkami. Bloger prevádzkuje na sociálnych sieti kanál na Telegrame Krymskij SMERŠ, na ktorom upozorňuje na proukrajinsky zmýšľajúcich obyvateľov anektovaného polostrova. Tým následne hrozí postih. Smerš, čo je skratka zo „Smrť špiónom!“, býval počas druhej svetovej vojny názov jednotiek sovietskej kontrarozviedky.

Dostali pokutu

Ruskí policajti z jednotky poverenej potláčaním extrémizmu na Kryme v spolupráci tajnej služby FSB podľa denníka predviedli dievčatá na policajnú stanicu, kde s nimi spísali protokol kvôli podozreniu, že sa animátorky dopustili na verejnosti "činov zameraných na diskreditáciu použitia ozbrojených síl Ruskej federácie na obranu záujmov federácie a jej občanov". Súd rozhodol, že sa dievčatá dopustili priestupku, a každé dostalo pokutu 15 000 rubľov.

Neskôr sa na sociálnych sieťach objavilo nové video s dievčatami ospravedlňujúcimi sa za "nepremyslené počínanie" a spievajúcimi pieseň oslavujúcu Putina. Toto video zverejnilo aj ministerstvo vnútra anektovaného Krymu.

Dievčatá majú 19, 20 a 26 rokov, napísal server Meduza, ktorý pôsobí v lotyšskom exile. Dve prišli na Krym z iných ruských regiónov na letnú brigádu, tretia je obyvateľkou polostrova, ktorý v roku 2014 v rozpore s medzinárodným právom anektovalo Rusko. V inkriminovanej pesničke, za ktorú dostali pokutu, znejú slová, že "Ukrajina ešte nezhynula, kým sa budeme takto baviť“. 

Portál pripomenul, že dievčatá nie sú prvé, ktoré na Kryme donútili verejne sa ospravedlniť za populárnu pesničku. Trest hrozí aj za pieseň Červona kalina, ktorá sa stala jedným zo symbolov Ukrajiny po ruskej invázii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok