Som pripravený rokovať, vyhlásil Lukašenko. Reaguje tak na narastajúce napätie na hraniciach s Poľskom

ta3 TASR
11.8.2023 16:36

Bieloruský prezident Alexander Lukašenko v piatok vyhlásil, že nariadil "kontakt" s Poľskom a že je pripravený rokovať na pozadí narastajúceho napätia na hraniciach s touto členskou krajinou Severoatlantickej aliancie (NATO). Informovala agentúra AFP.

Lukašenko
TASR/AP

Poľsko minulý týždeň uviedlo, že dva bieloruské vrtuľníky narušili jeho vzdušný priestor. Zadržalo tiež bieloruského občana pre podozrenie, že je súčasťou "ruskej špionážnej skupiny".

Vzťahy sú napäté

Vzťahy medzi Minskom a Varšavou, ktoré sú dlhodobo napäté, sa ešte zhoršili vlani vo februári, keď Lukašenko umožnil Rusku využiť bieloruské územie na rozsiahly vojenský útok na Ukrajinu.

Napätie sa ďalej vystupňovalo, keď sa Minsk stal novou základňou pre bojovníkov ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny, čo Poľsko označilo za bezpečnostnú hrozbu a posilnilo obranu svojich hraníc.

Susedov si nevyberáte, povedal Lukašenko

"Musíme sa s Poliakmi porozprávať. Nariadil som premiérovi, aby ich kontaktoval. Sme susedia - a svojich susedov si nevyberáte," povedal Lukašenko podľa štátnej tlačovej agentúry Belta.

Tento nezvyčajný komentár prišiel deň po tom, ako Varšava oznámila, že na svoje štátne hranice s Bieloruskom pošle 10-tisíc vojakov. Poľsko ako člen EÚ varovalo pred "provokáciami" s účasťou Vagnerovej skupiny, ktorú Lukašenko prijal po jej neúspešnej vzbure v Rusku. 

Do Poľska prišli tisíce Bielorusov, ktorí utiekli zo svojej vlasti, kde Lukašenko vládne už od roku 1994, pripomína AFP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok