Rusko pochováva mŕtvych vojakov na Ukrajine, aby zakrylo straty, tvrdí Kyjev

ta3 ČTK
10.8.2023 19:21

Rusko pochováva svojich zabitých vojakov na okupovaných ukrajinských územiach v snahe zakryť skutočné straty na Ukrajine, citovala agentúra Interfax-Ukrajina námestníčku ukrajinského ministra obrany Hannu Maljarovú.

Ukrajina Krym proruský vojak ozbrojenec (SITA/AP)
SITA/AP

Zatiaľ čo ukrajinská armáda prešla do protiofenzívy na juhu krajiny a pri Bachmute na východe, na severovýchode pri Kupjansku musí odrážať čoraz častejšie ruské útoky. Podľa ukrajinského velenia Rusi denne strácajú na bojisku stovky vojakov.

"Teraz sa všade na frontoch aktívne bojuje. Zomiera veľmi veľa nepriateľov. Každý deň sú ich stovky na východe aj na juhu. Velenie ruských okupačných vojsk sa snaží zakryť skutočné straty a pochováva padlých na dočasne okupovaných územiach bez toho, aby mŕtvych previezlo do Ruska," napísala v telegrame Maljarová.

Spaľujú telá v Záporožskej oblasti

V blízkosti Melitopolu v okupovanej Záporožskej oblasti "sa takmer nepretržite pod holým nebom spaľujú telá ruských vojakov, ktoré okupanti privážajú na nákladných autách," hovorí Maljarovová. "Miestni obyvatelia už dlho cítia charakteristický štipľavý dym," dodala.

100-hektárový cintorín

Ukrajinská predstaviteľka tiež dodala, že Rusi privážajú svojich mŕtvych z bojov v regióne do márnice okresnej nemocnice Čaplyn v okupovanej Chersonskej oblasti a potom ich pochovávajú na dvoch miestach. Podľa Maljarovej má jeden z týchto poľných cintorínov už rozlohu až 100 hektárov. Rusko od rozpútania vojny proti Ukrajine, ktorá sa stala najkrvavejším konfliktom v Európe od druhej svetovej vojny, stratilo podľa odhadov 252 200 vojakov, z toho 580 za posledných 24 hodín, uvádza ukrajinský generálny štáb.

Britská BBC začiatkom augusta informovala, že na základe otvorených zdrojov našla mená celkovo 29 217 ruských vojakov zabitých vo vojne proti Ukrajine a pochovaných v Rusku, pričom tento počet nezahŕňa proruských separatistov zabitých na východe Ukrajiny. 

"Skutočný počet obetí bude určite vyšší ako číslo, ktoré sa nám podarilo zistiť," priznali autori textu. BBC odhadla, že celkové nenapraviteľné straty Ruska, vrátane ťažko zranených vojakov okrem zabitých, by mohli byť najmenej 162-tisíc.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok