Slovenky sa chcú vrátiť medzi hokejovú elitu. Zabojujú aj za Lopušanovú, stoplo ju toto pravidlo

ta3 TASR
10.8.2023 15:00

Slovenská ženská hokejová reprezentácia má za sebou prípravu pred blížiacimi sa súbojmi v A-skupine I. divízie MS v čínskom Šen-čene. Slovenky na turnaji zabojujú o návrat do najvyššej kategórie, v ktorej chýbajú od roku 2012, cieľom je podľa manažérky Ľubomíry Kožanovej postup.

Slovenky sa chcú vrátiť medzi hokejovú elitu. Zabojujú aj za Lopušanovú, stoplo ju toto pravidlo
TASR/Martin Baumann

Súperkami družstva fínskeho trénera Arta Sieppiho budú Dánky, Nórky, Rakúšanky, Číňanky a Holanďanky. Zo skupiny postúpia medzi elitu dva najlepšie tímy.

Nepriaznivá epidemiologická situácia

Slovenky ukončili prípravu tréningom na Zimnom štadióne Vladimíra Dzurillu. Už v piatok čaká 25 hráčok a 11 členov realizačného tímu dlhá cesta do Číny. "S prípravou som spokojná. Som si istá, že spolu s celým realizačným tímom sme urobili maximum a dievčatá sú pripravené. Takisto Slovenský zväz ľadového hokeja nám vytvoril excelentné podmienky, aby sme sa pripravili v tomto netradičnom augustovom termíne. Trénovali sme od mája najskôr kombinovane na suchu aj na ľade. V júni sme mali iba suchú prípravu s kondičnými trénermi, ktorí odviedli perfektnú prácu. Od 10. júna to pokračovalo niekoľkými blokmi na ľade," uviedla manažérka reprezentácie Ľubomíra Kožanová.

Ženská reprezentácia mala odohrať turnaj pôvodne v apríli, ale nepriaznivá epidemiologická situácia v Číne donútila organizátorov k presunu šampionátu na náhradný augustový termín. Tento krok tímom skomplikoval prípravu. Slovenské hokejistky odohrali posledné medzinárodné zápasy ešte v apríli proti Rakúšankám. Odvtedy spoločne iba trénovali na viacerých výcvikových táboroch.

"Skúšali sme osloviť partnerov, bolo v hre aj Rakúsko, ale keďže mali tréningový tábor v inom termíne ako my, tak sa to nepodarilo. Rozmýšľali sme nad zápasom s chlapcami, napríklad deviatakmi. Znovu to však bola iná fáza prípravy, oni neboli na ľade, my už sme boli dlhšie, nevychádzalo to. Mali sme však v príprave 30 dievčat, takže sme urobili tréningové zápasy proti sebe. Mali sme ich možnosť vidieť. Prvý prípravný zápas bude s Dánskom 16. augusta a potom budeme všetko dolaďovať, aby sme boli na prvý duel turnaja pripravení," dodala Kožanová.

Nová líderka

Medzi ťahúňky bude patriť útočníčka Lucia Halušková, ktorá má za sebou vydarenú sezónu v nadnárodnej EWHL. V drese KMH Budapešť ovládla bodovanie celej súťaže a prispela svojmu tímu k zisku majstrovského titulu. 

"Máme vysoké ambície, chceme sa dostať do najvyššej kategórie. Veríme, že sa nám to tentoraz vyjde, pretože si to zaslúžime. Chcem odovzdať tímu to najlepšie, ostatné príde samo. Tam kam chceme, nás dostane iba tvrdá práca a tímový výkon," uviedla dvadsaťdvaročná líderka ofenzívy, ktorá v uplynulom ročníku nazbierala v základnej časti v pätnástich dueloch 37 bodov (13+24), ďalšie štyri body (2+2) pridala v play off.

Slovenky od októbra vedie fínsky tréner Arto Sieppi. Manažérka reprezentácie si spoluprácu s 57-ročným koučom pochvaľuje: "Je to iná filozofia, keďže Arto je 25 rokov pri hokeji a veľkú časť z toho pri ženskom. Má za sebou trikrát ZOH s fínskym národným tímom, niekoľko medailí z MS aj olympiády. Je tam obrovská skúsenosť v práci so ženským hokejom, pozná súperov a ich mentalitu. Vniesol do tréningového procesu najmä veľa mentálnej prípravy. Technicko-taktický prínos pre mužstvo má aj Miroslav Mosnár, ktorý sa na dennej báze venuje dievčatám."

Neúčasť Lopušanovej

Veľkou stratou pre slovenský výber je neúčasť hokejistky roka 2023 Nely Lopušanovej. Pätnásťročná útočníčka sa turnaja nemôže zúčastniť z dôvodu nízkeho veku. Medzinárodná hokejová federácia povoľuje štart až hráčkam, ktoré dovŕšili aspoň 16 rokov. 

"Máme silný kolektív, je tam pár individualít, ale hlavne je to o kolektívnom ponímaní. Tým, že budú hrať jedna za druhú a dajú do toho srdce, tak verím, že budeme úspešné," povedala Kožanová a vyjadrila sa aj k neúčasti talentovanej Lopušanovej: "Je skvelá nielen hokejistka, ale aj skvelý človek. Má úžasných rodičov, odkiaľ to celé pramení. Patrí do tohto tímu, aj s nami trénovala. Som šťastná, že sa jej podaril angažmán na strednej škole v USA, kde je poskytnú podmienky na rozvoj. Hlavne tam bude v dobrom konkurenčnom prostredí, vďaka čomu nám vyrastie a príde ešte silnejšia na MS do 18 rokov v januári. Verím, že postúpime a budúci rok bude štartovať už v A-tíme." 

Program Sloveniek na turnaji A-skupiny I. divízie MS v Šen-čene (20.8. - 28.8. 2023):

Nedeľa 20. augusta, 14.00: Čína - SLOVENSKO
Pondelok 21. augusta, 10.30: SLOVENSKO - Holandsko
Streda 23. augusta, 7.00: Nórsko - SLOVENSKO
Štvrtok 24. augusta, 10.30: SLOVENSKO - Dánsko
Sobota 26. augusta, 7.00: SLOVENSKO - Rakúsko

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok