Drsný odkaz pre Putina. Nevieš, čo je jadrová zbraň, príď a uvidíš, hovorí preživšia z Hirošimy

ta3/nf
10.8.2023 13:53

Takmer osem desaťročí po tom, čo prežila bombardovanie atómovou bombou na japonskú Hirošimu, má 85-ročná Keiko Oguraová pre ruského prezidenta Vladimira Putina odkaz. Vraj netuší, čo je to jadrová zbraň a aká je jej realita. Informoval o tom web ABC News. Preživšia má doteraz pred očami hrôzy, ktoré sa stali v roku 1945.

Drsný odkaz pre Putina. Nevieš, čo je jadrová zbraň, príď a uvidíš, hovorí preživšia z Hirošimy
Profimedia

Oguraová sa rozprávala s reportérkou ABC News pred príchodom amerického prezidenta Joea Bidena a ďalších lídrov do Hirošimy na každoročný samit lídrov krajín G7. Konal sa v čase nových jadrových hrozieb zo strany štátov ako Rusko, Severná Kórea a Irán.

Najskôr záblesk, potom silný výbuch

"Vyhrážky Ruska o použití jadrových zbraní, nehovoriac o akomkoľvek použití jadrových zbraní Ruskom v súvislosti s jeho agresiou proti Ukrajine, sú neprípustné," uviedol Biden a ostatní lídri G7 v spoločnom vyhlásení, v ktorom vyzvali na "svet bez jadrových zbraní".

Oguraová mala 8 rokov, keď USA 6. augusta 1945 zhodili na mesto atómovú bombu, a povedala, že si stále živo pamätá udalosti toho dňa. "Najskôr bol jasný záblesk a krátko nato nastal silný výbuch - myslím tým vietor ako tajfún alebo tornádo. Zrazilo ma to k zemi a kvôli výbuchu som upadla do bezvedomia," povedala. Keď otvorila oči, všetko bolo tmavé, postupne videla, že jej štvrť pohltili plamene.

Čierny dážď

Bombardovanie Hirošimy a Nagasaki podnietilo kapituláciu Japonska, čo urýchlilo koniec druhej svetovej vojny. Tí, ktorí bombardovanie prežili, sú v japončine známi ako "hibakuša". Pri bombardovaní Hirošimy zahynulo podľa odhadov 140 000 ľudí.

"Na blúzku mi padal čierny dážď kontaminovaný radiáciou," povedala Oguraová. "Ľuďom, ktorí ku mne prichádzali, visela zo špičiek prstov koža a pohybovali sa ako zombie. Potom začali umierať," spomína na katastrofálny deň preživšia Japonka.

"Keď si spomeniem na tie dni, nemôžem si pomôcť, ale chce sa mi plakať," pokračovala a dodala: "Poznám strach a realitu, keď bola použitá jadrová zbraň. Nemôžem zniesť existenciu tohto zla, jadrovej zbrane, ani jedinej zbrane existujúcej v tomto svete. Musíme myslieť na budúcu generáciu."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok