Varšava chce odstrašiť agresora. Pri hraniciach s Bieloruskom rozmiestni vojakov

ta3 ČTK
10.8.2023 09:44

Poľsko rozmiestni blízko hraníc s Bieloruskom okolo 10-tisíc vojakov. Varšava tak chce odradiť "agresora" od prípadného útoku, povedal rozhlasovej stanici Polskie Radio minister obrany Mariusz Blaszczak. O zvyšovaní počtu vojakov, ktorí majú podporiť pohraničnú stráž pri hraniciach s Bieloruskom, informovali poľskí činitelia už skôr. Varšava tieto kroky podľa vyhlásenia robí v súvislosti s nárastom migrácie a prítomnosťou ruských žoldnierov z Vagnerovej skupiny v Bielorusku.

"Presúvame vojsko bližšie k hraniciam s Bieloruskom, aby sme odstrašili agresora a neodvážil sa nás napadnúť," povedal šéf rezortu obrany v rozhlasovej stanici. "Na hranici bude okolo 10 000 vojakov, 4000 z nich bude  priamo podporovať pohraničnú stráž, 6000 ich bude v zálohe," poznamenal minister.

Námestník poľského ministra vnútra Maciej Wonsik v stredu uviedol, že Varšava vyšle počas nasledujúcich dvoch týždňov na hranice s Bieloruskom ďalších 2000 vojakov, čo je dvojnásobok toho, čo žiadala pohraničná stráž. Tlak na poľsko-bieloruských hraniciach narastá, aj keď nie je porovnateľný s tým, aká bola situácia pred dvoma rokmi, podotkol Wonsik s odkazom na obdobie, kedy sa pokúšalo hranice z Bieloruska do Poľska prekonať mnoho migrantov okrem iného z Blízkeho východu alebo Afriky, odkiaľ utekajú. pred chudobou či ozbrojenými konfliktami.

Prítomnosť vagnerovcov

Varšava a Európska únia vtedy obvinili autoritársky režim bieloruského vodcu Alexandra Lukašenka, že migrantov využil ako hybridnú zbraň v odplate za sankcie EÚ uvalené na režim kvôli porušovaniu ľudských práv a potlačovaniu opozície. Wonsik už v pondelok tvrdil, že na hranici s Bieloruskom silnie agresivita voči poľským pohraničníkom a vojakom a z organizácie nelegálnej migrácie obvinil bieloruské bezpečnostné zložky.

Tento rok bolo zaznamenaných viac ako 19 000 pokusov o nelegálne prekročenie hranice, rekordný mesiac bol júl, keď sa do Poľska pokúsili dostať takmer 4000 ľudí, uviedlo Polskie Radio na svojom webe. Za celý minulý rok úrady podľa neho zaznamenali necelých 16-tisíc pokusov.

V posledných týždňoch sa navyše v blízkosti hraníc objavili ruskí žoldnieri z Vagnerovej skupiny, ktorá má podľa poľského premiéra Mateusza Morawieckého za cieľ destabilizovať situáciu na východnom krídle NATO. Bielorusko tiež podľa médií v pondelok začalo blízko hraníc s Poľskom a Litvou vojenské cvičenie. Obe krajiny posilnili ostrahu hraníc už skôr, reagovali tak na skutočnosť, že do Bieloruska sa presunuli vagnerovci, ktorí sa predtým zúčastnili ruskej invázie na Ukrajinu.

K napätiu prispel nedávny incident, keď dva bieloruské vrtuľníky v malej výške narušili poľský vzdušný priestor, Minsk narušenie hraníc poprel. Poľsko v súvislosti s predchádzajúcim prílivom migrantov na hranici s Bieloruskom vybudovalo oplotenie vybavené elektronickou ochranou.

Americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) vo svojej poslednej analýze vývoja ruskej invázie na Ukrajine informoval o špekuláciách ohľadom odchodu vagnerovcov z Bieloruska. Ruský zasvätený zdroj 8. augusta tvrdil, že Vagnerova skupina podniká prvú etapu sťahovania z Bieloruska, pričom autobusy odvážajú 500 až 600 bojovníkov do Krasnodarského kraja, Voronežskej a Rostovskej oblasti v Rusku, píše ISW. Ďalšia etapa má pokračovať v auguste.

Spomínaný človek a zdroj spojený s vagnerovcami podľa ISW špekulovali, že žoldnieri možno opúšťajú Bielorusko, pretože Lukašenko odmietol vagnerovcov financovať, keď zistil, že za nich nebude platiť Moskva, ako zrejme očakával. V krajine by podľa zdroja mala zostať malá skupina žoldnierov, ktorá by mala trénovať bieloruské sily.

Inštitút pri tejto správe zároveň upozornil, že nezaznamenal vizuálne dôkazy o presune ruských žoldnierov z Bieloruska a platnosť týchto tvrdení - rovnako ako budúcnosť Vagnerovej skupiny - bola v čase publikácie analýzy nejasná. Zároveň však poznamenal, že tieto špekulácie by mohli naznačovať "zrútenie aspektov dohody" medzi ruským prezidentom Vladimirom Putinom a šéfom vagnerovcov Jevgenijom Prigožinom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok