Grécky minister označil úmrtie fanúšika za tragické chyby policajtov. Nepomohlo im ani upozornenie

ta3 TASR
9.8.2023 14:20

Grécka polícia zadržala v noci na stredu ďalších piatich fanúšikov Dinama Záhreb, ktorí mohli byť zapletení do násilností pred plánovaným duelom Ligy majstrov na ihrisku AEK Atény. Tie mali za následok smrť 29-ročného gréckeho fanúšika a viacero zranených. UEFA utorňajší zápas odložila, oba vzájomné zápasy 3. predkola by mali kluby odohrať na budúci týždeň.

Grécky minister označil úmrtie fanúšika za tragické chyby policajtov. Nepomohlo im ani upozornenie
TASR/AP

Nastúpi vôbec AEK na duel?

Piatich občanov Chorvátska zadržali v prístavnom meste Igoumenitsa, keď sa snažili nastúpiť na trajekt do Talianska. Obhajovali sa, že boli v Grécku na dovolenke, ale nepredložili dôkazy o svojom pobyte v krajine a nemali pri sebe ani žiadnu batožinu. Transportovali ich do Atén, informovala chorvátska agentúra HINA. 

Už skôr zadržaných 94 osôb sa malo podrobiť vypočutiu pred justičnými orgánmi. Zároveň mali všetkým odobrať vzorky DNA v snahe nájsť páchateľa smrteľného útoku. Približne 50 z tvrdého jadra priaznivcov Dinama má byť podľa gréckych médií stále na úteku.

Pred štadiónom AEK medzitým vzniklo pietne miesto na počesť 29-ročného Michalisa Katsourisa, ktorý pri fanúšikovských stretoch prišiel po bodných zraneniach o život. Aténsky klub zároveň vyzval UEFA, aby na Dinamo uvalila "okamžitý a prísny trest" a vyjadril sklamanie z toho, že by sa na budúci týždeň mal odohrať duel v Záhrebe.

"Ako by bolo možné, aby AEK po brutálnej vražde Michalisa gangom zlomyseľných zločincov z Chorvátska nastúpil na trávnik a odohral zápas proti tomuto tímu? Bude niekto z jeho vrahov na tribúne?" citovala agentúra AP zo stanoviska AEK Atény. V Záhrebe by sa mal prvý duel podľa nariadenia UEFA odohrať v utorok 15. augusta, odveta v Aténach potom v sobotu 19. augusta.

Odvolal policajtov

Nepokoje vypukli v pondelok v okolí štadióna AEK Atény, keď fanúšikovia Dinama zaútočili na domácich a spôsobili aj značné majetkové škody. Grécka polícia pritom predtým dostala upozornenie, že v súvislosti s duelom v Aténach môže prísť k incidentom zo strany chorvátskych výtržníkov. Napriek tomu nezabránila ich vstupu na územie krajiny a zábery na sociálnych sieťach ukazovali konvoje chorvátskych áut, smerujúcich na začiatku týždňa do gréckej metropoly.

Grécky minister pre verejný poriadok Giannis Oikonomou uviedol, že tamojšia polícia urobila "tragické chyby", keď nedokázala na hraniciach a diaľničných úsekoch zastaviť chorvátskych priaznivcov a nedostatočne reagovala na informácie o možných incidentoch. 

Suspendoval preto siedmich vysokopostavených policajtov až do vyšetrenia prípadu, odmietol však výzvy opozičných strán na odstúpenie. Chorvátska vláda i funkcionári Dinama Záhreb ostro odsúdili útoky v Aténach. Starostovia Atén a Záhrebu Kostas Bakoyannis a Tomislav Tomaševič v spoločnom vyhlásení apelovali na pokoj a nenásilie.

Ultras skupina priaznivcov Dinama pod názvom Bad Blue Boys je v Chorvátsku dlhodobo spájaná s krajnou pravicou a nacionalistickými prejavmi, kým fanúšikovia AEK sú v Európe známi ľavicovými a antifašistickými postojmi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok