Spálené telá, silné žiarenie a čierny dážď. Ako spomínajú na Nagasaki a Hirošimu preživší?

ta3/Soňa Búranová
9.8.2023 13:55

Keď USA v auguste 1945 zhodili nad Japonskom atómové bomby, ľudí rozmetalo na kusy - ich telá boli spálené a rozdrvené, píše National Geographic. Potom začal padať čierny dážď. Extrémne teplo, ktoré sa šírilo z výbuchov, spôsobilo obrovské požiare. Ľudia utekali k riekam, kde sa mnohí utopili. Toto sú vyjadrenia preživších.

Spálené telá, silné žiarenie a čierny dážď. Ako spomínajú na Nagasaki a Hirošimu preživší?
Twitter/Libertarian Party

Chlapci zbadali mŕtvolu svojho otca, ktorá bola "opuchnutá a spálená rovnako ako všetky ostatné“. "Už nemôžeme urobiť nič. Len si vezmeme jeho lebku domov a to bude koniec,“ spomína Yamawaki na slová svojho brata. Keď ju však chceli zobrať, rozpadla sa ako sadrový model a spálený mozog vytiekol von. "Môj brat vykríkol, odhodil kliešte a odbehol preč," povedal Yamawaki. "My dvaja sme utekali za ním. (Toto) boli okolnosti, za ktorých sme opustili telo nášho otca," dodal.

Ticho a silný zápach

Hiroyasu Tagawa počul ráno 9. augusta niečo, o čom si myslel, že by to mohol byť bombardér B-29, ktorý letel nad ním. Zvedavý sa vyrútil von z domu, aby sa naň pozrel. "Zrazu sa všetko sfarbilo do oranžova,“ povedal Tagawa pre Forbes v roku 2018. "Rýchlo som si zakryl oči a uši a ľahol si na zem. Toto bola pozícia, ktorú sme cvičili každý deň v škole. Čoskoro všade lietali prach, úlomky a kusy skla. Potom bolo ticho," dodal.

V centre mesta našiel hromady mŕtvol a ľudí, ktorí hľadali nezvestných členov rodiny. "Pomocou dlhých bambusových tyčí prevracali jednu mŕtvolu za druhou, keďže plávali po rieke,“ spomínal. "Nastalo strašidelné ticho a zacítil som ohromujúci zápach," dodal.

Desaťtisíce obetí

Pri príležitosti 78. výročia útoku atómovou bombou na Nagasaki sa v Japonsku v stredu konalo spomienkové podujatie. Primátor japonského mesta vyzval krajiny vlastniace jadrové zbrane, aby "preukázali odvahu" a oslobodili sa od princípov jadrového odstrašovania. 

Atómová bomba Fat Man zhodená na mesto 9. augusta 1945 americkým bombardérom zavinila smrť viac ako 70-tisíc ľudí, ďalších 75-tisíc utrpelo zranenia. Pod tlakom týchto zlomových udalostí japonské cisárstvo oznámilo 15. augusta 1945 svoju kapituláciu v druhej svetovej vojne. 

Hirošima a Nagasaki sa ako prvé mestá zdevastované atómovými bombami stali celosvetovo známe ako symboly úsilia o mier. Z vládnych údajov z konca marca vyplýva, že v Japonsku za osoby, ktoré prežili útoky atómovou bombou, oficiálne uznávajú 113 649 osôb, čo je o 5346 menej ako v predchádzajúcom roku. Priemerný vek preživších je viac ako 85 rokov.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok