Prebehla až do Poľska. Bieloruská atlétka bude súťažiť pod inou vlajkou

ta3/Patrik Mindžák
9.8.2023 10:00

Krystsina Tsimanouskayová, bieloruská šprintérka, ktorá súťažila na olympijských hrách v Tokiu pred dvoma rokmi, dostala povolenie od Svetovej atletiky súťažiť za Poľsko. Stalo sa tak po tom, čo sa vzdala bežnej trojročnej čakacej lehoty na zmenu národnosti, píše CNN.

Prebehla až do Poľska. Bieloruská atlétka bude súťažiť pod inou vlajkou
Twitter/Belarus Updates

Upustenie od čakacej lehoty

Tsimanouskayová (26) odmietla nastúpiť na let domov z Tokia, keď bola proti svojej vôli vylúčená z olympijských hier po tom, čo sa verejne sťažovala na rozhodnutie trénerov národného tímu prihlásiť ju do štafety na 4x400 metrov, čo nebola jej obvyklá vzdialenosť.

Odišla do Poľska, pretože sa bála vrátiť domov do Bieloruska. Varšava jej vlani udelilo občianstvo. V liste Svetového atletického národného kontrolného panelu sa uvádza, že Tsimanouskayová by mohla súťažiť za Poľsko od 6. augusta 2023, priblížil portál CNN.

"Národný revízny panel súhlasil s upustením od trojročnej čakacej doby od dátumu podania žiadosti (12. júna 2023) na základe toho, že športovkyňa naposledy reprezentovala Bielorusko 30. júla 2021 na olympijských hrách v Tokiu a že športovkyňa už dva roky nesúťažila na národných reprezentačných súťažiach," píše sa v liste.

Pôjde na olympiádu?

"Som nesmierne šťastná, ale prežívam zvláštne emócie, pretože všetko sa udialo tak rýchlo a náhle," napísala Tsimanouskayová na sociálnej sieti. "Je šanca, že pôjdem na majstrovstvá sveta do Budapešti," dodala s odkazom na súťaž, ktorá sa začína 19. augusta.

Vlani pre agentúru Reuters povedala, že chce využiť ďalšiu šancu súťažiť na olympijských hrách. Dúfala, že na budúcoročných parížskych hrách bude pretekať na 200 m, čo je podujatie, ktoré mala absolvovať v Tokiu deň po tom, čo ju Bielorusko vyradilo z tímu, pripomenula CNN.

Bielorusi a Rusi majú v súčasnosti zakázané súťažiť na medzinárodných atletických stretnutiach z dôvodu ruskej invázie na Ukrajinu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok